• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Ismar Volić: Unošenjem velikih svjetskih problema u učionice se iste demistifikuju

U jedanaestoj epizodi Besjeda o obrazovanju je dr Ismar Volić, matematičar. Profesor je matematike na Wellesley Collegeu i suosnivač Instituta za matematiku i demokratiju. Kao jedan od glavnih organizatora BHAAAS dana govorio je o važnosti naučnih konferencija i činjenici da studenti, naučnici, istraživači u BiH nemaju naviku da učestvuju na naučnim konferencijama.

U kontekstu STEM obrazovanja, koje dr Volić već godinama pokušava da uvede u BiH i na žalost njegova ocjena je da itekako kasnimo za svijetom u ovom segmentu.

Matematika i način na koji se ona podučava, dr Volić je kazao da „matematika nije stavljena u kontekst, nije primjenjena“ i to je ogroman problem, to je čini neshvatljivom, dosadnom i nejasnom.

Što se održive budućnosti tiče, u kontekstu obrazovanja dr Volić je rekao da je potrebno probleme svijeta unjeti u učionicu, ne trebamo se plašiti djeci govoriti o ogromnim svjetskim problemima kao što su na primjer nestašica vode u Africi i slično. Na taj način, unošenjem i razgovorom o ovim stvarima, demistifikuju se problemi i nove generacije će lakše doći do rješenja.

Predstojeći planovi BHAAAS-a su vezani za reorganizaciju same organizacije koja je sada trenutno prerasla samu sebe. Saradnja sa Univerzitetom u Sarajevu će se ove godine proširiti i sa Medija centrom je u toku projekat naučnog novinarstva.

Poruka koju je Ismar Volić uputio našoj zajednici nastavnika je da se drže zajedno i da istraju, i da BHAAAS vide kao izvor i podršku.

Dok se pripremamo za jesenju, treću sezonu Besjeda pratite ljetnju šemu svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

18 Augusta, 2021

0 responses on "Ismar Volić: Unošenjem velikih svjetskih problema u učionice se iste demistifikuju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram