• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Hrvoje Klasić: Dok god je Bosna i Hercegovina država ravnopravnih nacija a ne ravnopravnih građana, ništa se neće promijeniti

Ova epizoda Besjede o obrazovanju se preselila u Zagreb, gdje su Nedim i Namir imali jedinstvenu priliku da ugoste profesora Hrvoja Klasića, historičara i profesora na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

 

Svoju profesionalnu karijeru je započeo u Gimnaziji i stručnim srednjim školama u svom rodnom Sisku a sada već 20 godina predaje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje od početka njeguje zdravu vezu sa svojim studentima koje je veoma mlad počeo poučavati.

 

U prvom dijelu razgovora Klasić je govorio o manjku suradnje između predmetnih nastavnika/ca što dovodi do raznih problema, a ostvarivanje takve suradnje bi rezultiralo veoma pozitivnim ishodima kod učenika/ca. Takođe, skrenuo je pažnju i na bitan segment nastavničke profesije, a to je da pored prenošenja znanja i lekcije, zadatak nastavnika/ca je i da od svojih učenika stvore funkcionalnog/u i savjesnog/u građanina/ku.

 

Nadovezujući se na ove termine, u ovom dijelu razgovora saznajemo i šta je za profesora Klasića „civilizacijsko“, koje često spominje u intervjuima koje daje, na šta je odgovor „formiranje mladih osoba sposobnih da kritički promišljaju o društvu, da postanu građani koji će imati volju za multiperspektivnost, koji neće biti gluhi, nijemi i slijepi na druge stavove i pristupe. Za mene je to ključ obrazovanja. Dakle, da se [učenici/e] na nastavi nauče slušati argumente, postavljati pitanja, da se ne boje drugačije mišljenje iskazati ali i prihvatiti ga.“ rekao je Klasić.

 

Govoreći o kulturi dijaloga i suočavanja sa prošlošću, koje zemlje nakon raspada Jugoslavije nisu njegovale i danas ne njeguju, profesor Klasić kaže da „Dok god je Bosna i Hercegovina država ravnopravnih nacija a ne ravnopravnih građana, ništa se neće promijeniti.“

 

U kontekstu svog dokumentarnog serijala o NDH, Klasić kaže da je to „šlag na tortu“ njegovog javnog istupanja i izjašnjavanja, smatrajući da eksperti i osobe koje se bave određenim oblastima, moraju da se oglase ukoliko dođe do krize u oblasti kojom se bave, tako on kao povjesničar smatra da ima dužnost prema javnosti da govori o temama koje se bave historijom. Kako bi se ovo ostvarilo, potrebno je da se nastavnici/e obrazuju medijski i nauče kako da komuniciraju sa javnošću – za šta društvene mreže i digitalni mediji mogu puno pomoći.

 

Ni u ovoj epizodi nije izostao segment „Preporuka za čitanje“ a profesor Klasić je preporučio dvije knjige od istog autora i to od Darka Cvijetića „Schindlerov lift“ i „Što na podu spavaš“.

 

Zahvaljujemo se našoj sestrinskoj organizaciji Korak po korak što su nas ugostili i omogućili nam prostor kako bismo ovaj sjajan razgovor snimili i podijelili sa svijetom.

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Hrvoje Klasić: Dok god je Bosna i Hercegovina država ravnopravnih nacija a ne ravnopravnih građana, ništa se neće promijeniti"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram