• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Godišnja nagrada za inovativne nastavnike/ce u 2019. godini - POZIV ZA PRIJAVE

Nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice u Bosni i Hercegovini najvrijednije je priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja. Več četvrtu godinu uspješno promovišemo nastavničku profesiju za koju vjerujemo da je najvažnija profesija i ključni indikator kvalitetnog obrazovanja. Od nastavnika za nastavnike, glavna je odlika ove nagrade. Prethodni pobjednici i pobjednice predstavljaju komisiju za odabir za narednu godinu uz savjetodavnu ulogu univerzitetskih profesora i Centra za obrazovne inicijative Step by Step.

Šta je cilj Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice?

Cilj dodjele godišnje nagrade je prepoznati i promovisati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja.

NiN i Svjetska nagrada za nastavnike (Global Teacher Prize)

Od ove godine (2019.) ponosni smo partner Svjetske nagrade za nastavnike (Global Teacher Prize) koju organizuje i implementira Varkey Foundation, a glavna nagrada je jedan milion dolara. Pobjednici i pobjednice u svakoj kategoriji zajedno sa Centrom za obrazovne inicijative pripremaju aplikaciju za ovu prestižnu nagradu i za nominacijski period 2020. godine. Pobjednici i pobjednice Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice ostvaruju pravo na direktni prolazak u drugi krug takmičenja.
Ovo partnerstvo ne spriječava nastavnike i nastavnice širom Bosne i Hercegovine da individualno apliciraju za Svjetsku nagradu za nastavnike (Global Teacher Prize).

50 nagrada u 5 kategorija!

I ove godine, kao i godinama do sada, dodjeljujemo 50 nagrada u 5 kategorija, jer vjerujemo da svi koji čine školsku zajednicu igraju nemjerljivu ulogu u životima djece.
Centar za obrazovne inicijative zadržava pravo da smanji broj nagrada u skladu sa brojem pristiglih prijava.

Nagrade i priznanja

Pobjednici u svih pet kategorija dobijaju plaketu Najinovativniji nastavnik/ca za 2018. godinu u svojoj kategoriji i novčanu nagradu u iznosu od 1.000,00 KM. Svi nominovani nastavnici i nastavnice dobijaju specijalne plakete – priznanja i prigodnu nagradu. Svoje nagrađene i nominovane prakse nastavnici će predstaviti kao gosti 12. Regionalne konferencije Zajednice inovativnih nastavnika i nastavnica. O pobjedničkim praksama, Centar za obrazovne inicijative Step by Step svake godine snimi visokokvalitetne edukativne filmove, koji dožive svoju promociju na nastupajućoj konferenciji. Dosadašnji filmovi doživjeli su veliki uspjeh kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu. Dosadašnje filmove pogledajte na www.inskola.com i Youtube kanalu Centra.
Pored navedenih nagrada i priznanja, svi nominovani/e, kao i pobjednici/e, imaju priliku učestvovati na obuci „Inovativna praksa 2.0“, gdje mogu transformisati svoje prakse u programe obuke za druge nastavnike i nastavnice. Kroz Zajednicu inovativnih nastavnika i nastavnica većina nastavnika dobije priliku predstaviti svoje prakse na događajima koje organizuje Centar u saradnji sa Zajednicom inovativnih nastavnika/ca.

Ko se može prijaviti?

Za godišnju IN nagradu se mogu prijaviti svi zaposleni ili na drugi način angažovani odgajatelji/ce, nastavnici/ce osnovnih i srednjih škola i stručni saradnici/ce sa područja cijele BiH. Za nagradu ne mogu aplicirati prošlogodišnji pobjednici i nastavnici koji su već dva puta za redom bili u kategoriji “nominovani”, ali ako ste već bili jednom nominovani od srca vas ohrabrujemo da opet aplicirate jer već imamo iskustvo „od nominovanih – do pobjednika“.

Šta su za nas inovativne prakse?

Nagrada se dodjeljuje za doprinos unapređenju odgoja i obrazovanja, sa posebnim fokusom na razvoj kritičkog mišljenja, kreativnosti, primjene naučenog i socijalnih kompetencija, kroz inovativne prakse i pristupe u sljedećim oblastima:
– Inovativna primjena postojećih ili razvoj novih metoda i strategija učenja i poučavanja
– Kreativna integracija sadržaja i predmeta poučavanja kroz tematski i projektni pristup
– Kreiranje novih materijala, didaktičkih sredstava i/ili resursa za učenje i poučavanje
– Stvaranje posebno kreativnog i inovativnog okruženja za učenje
– Inovativni pristupi u oblasti formativnog praćenja i procjenjivanja napredovanja djece/učenika
– Korištenje informacione tehnologije na inovativan i kreativan način
– Novi i efikasni modeli u razvoju partnerstva sa porodicama, zajednicom, drugim odgojnoobrazovnim ustanovama i sl.; uključivanje roditelja i zajednice u učenje učenika
– Inovacije u planiranju i realizaciji vannastavnih aktivnosti
– Druge inovativne ideje i prakse u skladu sa kriterijima

Kriteriji za odabir

KRITERIJ 1: Inovativnost i kreativnost

Inovativnost i kreativnost dolaze u mnogim formama, i ponekad podrazumijevaju stvaranje potpuno novih ideja, ili pak jedinstvenu kombinaciju i/ili primjenu postojećih ideja u specifičnom kontekstu. Inovativne ideje nastaju kao promišljen pristup u rješavanju određenih prepreka u učenju i poučavanju, ili podrazumijevaju pronalaženje novih, originalnih ideja kojima se nastoje postići što bolji rezultati za svako dijete/učenika. Inovativnost se može ogledati u osmišljavanju različitih tehnika, metoda i strategija poučavanja, inovativnoj primjeni poznatih praksi, kreiranju različitih materijala za učenje i poučavanje i drugim oblastima.

KRITERIJ 2: Doprinos učenju i razvoju djece/učenika

Inovativne nastavne prakse trebaju, prije svega, doprinijeti razvoju djece/učenika. U tom smislu, nominovana praksa će se procjenjivati u odnosu na to u kojoj mjeri potiče aktivno uključivanje djece u proces učenja, razvija kreativnost, kritičko mišljenje, rješavanje problema i druge kompetencije; odnosno koliko doprinosi boljoj socijalnoj koheziji u razredu/školi i šire, razvoju vrijednosti, socijalnih kompetencija i ličnosti djeteta. Dokazi za to mogu uključivati podatke proizašle iz praćenja djece/učenika, refleksije na realizovanu praksu, istraživanja, radove djece i sl.

KRITERIJ 3: Mogućnost primjene u drugim sredinama

Jedan od najvažnijih ciljeva promocije i prezentacije inovativnih ideja i praksi je profesionalna razmjena i uzajamno učenje. U tom smislu, procjena nominovane prakse uključivaće jasnoću strukture, njene svrhe i ciljeva, dobro opisane postupke, adekvatne dokaze o efikasnosti, kao i mogućnost primjene u drugim sredinama.

Bićemo tužni ako vaše prijave...

U proces bodovanja, nažalost, neće biti uključene nominacije koje:
– Nisu potpune, odnosno ne sadrže sve potrebne informacije
– Opisuju samo jednu, kratkotrajnu aktivnosti (npr. priprema za jedan čas ili drugu jednokratnu aktivnost i sl.)
– Predstavljaju tek implementaciju neke već postojeće, razrađene ideje
– Realizovane prije više od 5 godina
– Su bile nominovane dvije godine zaredom

Savjet dosadašnjih nominovanih nastavnika i nastavnica

Kako bi se najbolje inspirisali za svoju nominaciju pogledajte sve dosadašnje filmove o pobjedničkim praksama. Pored toga pročitajte dosadašnje aplicirane prakse na www.inskola.com. Vjerujemo da ćete na ovaj način steći bolji uvid u to šta tražimo i na koji način bi vaše prijave trebale izgledati. Vjerujemo da ćete uživati čitajući dosadašnje prakse, kojih imamo preko 150.

Proces prijavljivanja

Svi zainteresovani, mogu se prijaviti tako što će popuniti formular za prijavu i poslati ga najkasnije do 15.10.2019. godine zajedno sa svim prilozima.
Slanjem svoje prijave dajete prava COI Step by Step da objave sve priložene materijale pod Vašim punim imenom i prezimenom.
Centar neće objavljivati vaše lične podatke poput elektronske adrese, fizičke adrese i drugih podataka. Informacije se čuvaju prema protokolu Centra i dostupne su samo zaposlenicima.
Rok za prijavu i dostavu svih materijala je 15.10.2019. godine. Za sva pitanja vezana za prijavu, možete se obratiti na adresu nedim@coi-stepbystep.ba. Prije no što napišete svoje pitanje, provjerite da ga već neko nije postavio na ovom linku „česta pitanja“.

Komisija za odabir

Komisiju za 2019. godinu čine pobjednici i pobjednice nagrade za inovativne nastavnike/ce u 2018. godini sa dopunskim članovima.

Ceremonija dodjele nagrada

Nagrade će biti dodijeljene početkom decembra na svečanoj ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Centar omogućava svim nominovanim da prisustvuju Ceremoniji. Na vama je samo da budete dio čarobne večeri.

Prijatelji inovativnih nastavnika i nastavnica

logo
993A98F4-B011-4763-8109-30D3C63025C5
og

0 responses on "Godišnja Nagrada za inovativne nastavnike/ce u 2019. godini - POZIV ZA PRIJAVE"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram