• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Galeb Nikačević: Na kraju dana ipak si čovek

Galeb Nikačević, voditelj i kreator popularnog Agelast podcasta, gostovao je u ep21s2 Besjede o obrazovanju. Bivši student književnosti i poznato medijsko lice pokrenuo je svoj podcast jer je smatrao da su tradicionalni medijski formati mrtvi i da sada imamo prostor da izvještavamo na drugi način – ne hladno i objektivno, nego onako kako sami proživljavamo. Tako su gost i domaćini ravnopravno smjenjivali uloge i družili se kako to biva u podcastima.

Razmatrajući koju će početnu poziciju zauzeti kada govori o obrazovanju, na samom početku razgovora Galeb nam reče: Obrazovanje je daleko šire od same zgrade, fizičke ustanove u kojoj se nalaziš i časova na kojima sjediš! Prvo što je Nikačević učio u školi, bila su pitanja pravde, nepravde privilegije i to je ono što nosi iz svoje osnovne škole. Škola je usisala društvene privilegije, naglasila ih i prebacila u učionicu, dodao je Ibrahimović. Gosta i domaćine razgovor je odveo od pitanja pravde i nepravde do filma koji je nedavno radio Galeb pod nazivom Pravo na život u kojem gledatelje upoznaje sa tamnim vilajetom kako šaleći se, naziva sistem socijalne zaštite u Srbji.

Prvi dan – prva tuča u školi, postaješ etiketiran, ispričao nam je Galeb. Volio bi da (u školama) probaju da obezbijede da se osjećaš sigurno i prihvaćeno. Da institucija može pomoći, čuli smo iz njegove priče o klubu u kojem je trenirao atletiku. Obrazovanje se ne završava u školi, odnos i građenje deteta se ne završava u školi, napomenuo je Nikačević.

Samo jedna osoba treba da vjeruje u dijete, rekao je Krajišnik, a Galeb nam ispričao priču o nastavnici književnosti koja mu je tada dala na čitanje knjigu Knuta Hamsona Glad i do današnjih dana ostala je njegova prijateljica. A do svijeta književnosti odveli su ga muzika i strip, a kasnije i film. Škola vrijednosti, i vrijednosti koje je usvojio u kući odzvanjale bi u njegovoj glavi: Gladan sam, ali želim pošteno, da na kraju dana koliko god se tvoje potrebe svode na te primarne, egzistencijalne stvari, na kraju dana ipak si čovek.

Radoznalost duha, nešto je što odražava podcast Agelast, napomenuo je Galeb Nikačević i u nastavku razgovora čuli smo da je upravo radoznalost bila jača od straha, bijesa i patnje. Podcast je dobar da te zainteresira i da ti pojasni, nešto kasnije čuli smo i da je odličan način da eliminišemo moć, gard, onaj autoritet kojeg se dijete boji pred tablom. Dok postoji interesovanje, postoji i učenje, rekao je Ibrahimović u nastavku razgovora. Složili su se gost i domaćini da je popularna kultura nešto što odbacuje elitističke podjele i tako adresira sve stvari koje učimo i kroz klasičnu umjetnost – samo nije ti potreban pedigre, dodao je Nikačević.

Čuli smo i njegovu priču o nastavnici Nadi zbog koje je upisao fakultet i danas izrastao u nešto potpuno drugo. I našim nastavnicima, se zadnjih deset godina proteže se ta misao – samo jedna osoba treba da vjeruje u dijete, bez toga nema ni učenja ni poučavanja, rekao je Nedim. Dijete te tjera da radiš na sebi, napominje Agelast i kaže kako sa dolaskom djeteta počinje aktivan rad na sebi. Tragično je što živimo u društvima koja ne mogu da obezbijede egzistencijalne potrebe velikom broju stanovnika, rekao je Agelast i napomenuo da je to neophodno za rad na sebi.

Razotkrivanje dosadašnjeg, u svjetlu nečeg novog, što ti daje kao još jedan deo slagalice u jednoj široj slici. Onda kad upoznaš taj deo slagalice, on ti potvrdi da postoji šira slika, širi plan od tvog – i to je već zastrašujuća misao. Druga stvar je što je to tvoje ogledalo onda lakše je dekonstruirati, zaključio je na samom kraju Galeb Nikačević. Za kraj čuli smo kakvu školu Galeb sanja za svoju kćerkicu – sanjam školu koja njeguje sve te bazične elemente i obezbjeđuje alate da ima slobodu izbora – da ima sposobnost da se suočava s problemima. (…) Da može da gaji, njeguje radoznalost duha, slobodu izbora, pravo na grešku i da gradi bazu da dobro razumijevanje i samopouzdanja.

Naša divna odgajateljica Nisveta Kozlić, pripremila je knjigu Lepir i interaktivnu slikovnicu za Agelastovu kćerku. Drugi poklon je Adelina, prva registrirana lutka u našoj državi koju je osmislila naša #inodgajateljica Adela Dobrić iz Travnika, koja je je napravila čitavu priču sa njom. Ponosni smo na postignuća naših nastavnika/ca iz Zajednice i radujemo se da ćemo ih uskoro predstaviti, i kao što Namir reče još nekom pomoći!

Pogledajte najzanimljivije dijelove  ep21s2 na našem YouTube kanalu i pronađite Besjede o obrazovanju.
Brzo i na podcast platforme!

 

8 Maja, 2021

0 responses on "Galeb Nikačević: Na kraju dana ipak si čovek"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram