• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Enver Kazaz: Ako udružite snage i radite sa studentima na razvoju kritičkog mišljenja, dobijate izvanredne studente

Besjeda sa profesorom Kazazom je započela razgovorom o terminu „mesdžid“, koji je profesor Kazaz upotrebio u kontekstu Filozofskog fakulteta u Sarajevu prepričavajući situaciju kada su studenti zahtjevali da se u sklopu fakulteta otvori mesdžid uprokos činjenici da se džamija nalazi u neposrednjoj blizini fakulteta. U kontekstu sadašnjeg vremena i poziciji na kojoj se institucije u BiH i regionu nalaze, profesor kaže da je tipično za tranzicijske zemlje. One su urušene i propale institucije, koje se vrte u krugu nacionalističkih interpretacija.

 

Upitan o problemu javnog govora, o javnom ukazivanju na probleme i iznošenju mišljenja intelektualaca u BiH, profesor odgovara da je intelektualac u isto vrijeme i najbolja i najgora moguće pojava na javnoj sceni. Sa ovim na umu, intelektualci na današnjoj javnoj sceni BiH savršeno dobro funkcioniraju i kritički intelektualci i intelektualke su rijetki, pogotovo od 2006. godine kada je počelo bujanje raznih portala bez impresuma, navodeći da je od tada kritički intelektualac poražen. Zaključujući da BiH ima više snaga destrukcije nego konstrukcije, problem nisu trenutne ličnosti na vlasti nego je problem u konstituisanju države.

 

„Kritički intelektualac je onaj koji stoji protiv bilo kojeg oblika moći u društvu i dekonstruira njegove narativne sisteme. On je onaj koji iz utopijske perspektive konfiguira društvenu stvarnost i otkriva zamke koje postavlja ideologija. Takav kritički intelektualac je uvek u autsajderskoj poziciji i koji mora doći u sukob sa moći.“ rekao je profesor Kazaz.

 

Govoreći o kapitalizmu, profesor je rekao da kapitalizam proizvodi jedan nevidljiv proizvod, a to je demografska katastrofa karakteristična za zemlje u tranziciji.

 

Profesor Kazaz je rekao da bi volio da nastavnici pročitaju „Iluzije postmodernizma“ Terija Igltona – pogotovo oni koji imaju zablude o postmodernizmu. Trenutno čita knjigu „Maratonac“ Nebojše Lujanovića.

 

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

2 Februara, 2022

0 responses on "Enver Kazaz: Ako udružite snage i radite sa studentima na razvoju kritičkog mišljenja, dobijate izvanredne studente"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram