• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Enita Nakaš: Ako jedna riječ treba da opiše obrazovanje, onda je to „strah“

Nova epizoda, 96. po redu, podcasta Besjede o obrazovanju emitovala se 27. aprila u stalnom terminu u 19h na mrežama COI Step By Step-a, a voditelji Namir i Nedim su ugostili ortodonticu, univerzitetsku profesoricu, prorektoricu za međunarodnu saradnju, političarku i mamu Enitu Nakaš.

Kao majka koja je i sa svojom djecom prošla obrazovni sistem Bosne i Hercegovine, kao inicijalni komentar je imala da ono već sada može mnogo bolje da funkcioniše. Dobra strana obrazovanja (iz njenog iskustva) je ta da su njena djeca bila sigurna u školi u koju su išla, „bila su okružena dobrim ljudima“ rekla je profesorica Nakaš. Ono što smatra lošim djelom u školama su roditelji i njihov pritisak na nastavnike/ce.

„Idealan sistem je izgrađen na povjerenju i mislim da roditelj treba da vjeruje učitelju, osnovna uloga roditelja je da voli svoje dijete i da prihvati da su djeca različita.“ rekla je profesorica Nakaš.

Drugi pogled na obrazovanje nam profesorica može dati upravo kao jedna od predavača. Upitana kako je to kada se ona nalazi u ulozi predavača, i kakvi joj studenti dolaze profesorica je odgovorila da su „najsretniji oni koji su došli do visokog obrazovanja“. No, ono što je ona tokom godina iskustva imala prilike da zaključi, jeste da su djeca, studenti u strahu od obrazovanja, u smislu da je ono toliko stresno i zastrašujuće okruženje za njih. Istraživanja dokazuju veoma visok nivo stresa kod naših studenata, što profesorica smatra itekako problematičnim.

„Obrazovanje treba da služi samo kao obrazovanje, treba da gradi empatiju, mi nikako da prihvatimo da smo uspjeli da odgojimo generacije bez empatije. Hajde da gradimo empatiju kroz obrazovanje, da djeca osjećaju i neku društvenu odgovornost.“ rekla je profesorica Nakaš.

Kao prorektorica za međunarodnu saradnju, profesorica tvrdi da je jedan od svijetlih tački Univerziteta u Sarajevu upravo ta međunarodna saradnja.

A kao predsednica Etičkog savjeta Univerziteta u Sarajevu profesorica Nakaš je sa svojim kolegama uspjela da se izbori za promjenu Etičkog kodeksa, u kojem su uspjeli jasno definisali kakav smije biti odnos između profesora i studentica kao i pitanje sukoba interesa, koji do tada nije bio definisan u Etičkom kodeksu Univerziteta.

Za preporuku ove sedmice su knjige autora Matthieu Ricarda, koji je jedan od najsrećnijih ljudi na planeti. Njegove dvije knjige „U odbranu sreće“ i „Umjetnost meditiranja“ koje su zasnovane na medicinskim istraživanjima.

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

A ovaj put Besjede imaju poklon za vas, ukoliko podijelite našu Besjedu na društvenim mrežama i napišete zašto volite Besjede o obrazovanju, dobićete poklon bon od 50 KM za korištenje beebee električnih skutera po Sarajevu. Molimo vas, ne zaboravite da nas tagujete!

0 responses on "Enita Nakaš: Ako jedna riječ treba da opiše obrazovanje, onda je to „strah“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram