• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Emil Vajzović: Medijsku i informacijsku pismenost je potrebno učiti kroskurikularno i večito

Stigli smo do treće tačke maratonskih Besjeda koje smo snimili u Mostaru. Emir Vajzović sa Fakulteta političkih nauka je ovaj put moderator i učesnik zajedno sa Eminom Adilović informacijskom stručnjakinjom i Mariom Hibertom sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Teme poput reforme obrazovanja, budućnosti školovanja, kako ćemo posle prisilne digitalizacije uzrokovane pandemijom da se vratimo u škole bile su predmet sagovornika tokom ovog panela.

Mario Hibert je kazao kako mi kao društvo se nismo dovoljno pozabavili problematikom digitalnog učenja koja je više decenija prisutna u svijetu, nego smo prisiljeni da se uhvatimo u korak sa vremenom, a nismo spremni na digitalnu transformaciju.

Emil Vajzović je naglasio važnost bibliotekara u lancu obrazovanja što je Emina Adilović potvrdila i dodala da je suradnja bibliotekara, nastavnika i učenika strahovito bitna. Medijsku pismenost je kroskurikularno potrebno učiti generacijama i ono se uči tokom cijelog života. Pored toga, moramo se suočiti sa činjenicom da će ono što napišemo danas, već sutra biti zastarelo.

Biblioteka kao zajedničko dobro, kao resurs škole može i mora biti glavni izvor informisanja. „Hackeri traže slabe tačke u sistemu, ne da bi profitirali ili se bavili nužno kriminalom, nego da bi uradili nešto za opšte dobro“ rekao je Mario Hibert.

Dinamika razvoja generacija je sve kraća i kraća, za ovo je dijelom zaslužna i digitalizacija. Emil Vajzović smatra da škola ovakva kakvu je mi poznajemo, neće „preživeti“ alfa generaciju, koja je sad pošla u školu.

Emina Adilović je skrenula pažnju na zanemarivanje podučavanja medijske i informacijske pismenosti kod nastavnika, a kod podučavanja mladih „za početak moramo razbiti mit da mladi umiju da koriste tehniku, pravo pitanje je da li znaju kritički da promišljaju o tehnologiji, da li znaju da prepoznaju lažnu vijest“, zaključila je sagovornica.

Pratite nas na društvenim mrežama, pretplatite se na naš YouTube kanal i mi vam obećavamo interesantne, korisne i zabavne sadržaje koji se tiču obrazovanja.

Ovde možete pogledati epizodu:

23 Juna, 2021

0 responses on "Emil Vajzović: Medijsku i informacijsku pismenost je potrebno učiti kroskurikularno i večito"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram