• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Ema Haznadarević: „U školi bi trebalo puno više razgovarati o mentalnom zdravlju“

Pretposljednja Besjeda o obrazovanju u drugoj sezoni ovog obrazovnog podcasta je, uz inspirativan razgovor Larise Halilović sa domaćinima ove mini-konferencije Tajme Guzin  i Orhana Ohe Masla prošla uz posebne muzičke goste, polaznike i predavače iz Rock škole u Mostaru.

Na temu „Drugačije škole“ čuli smo kako funkcioniše Mostar Rock School, kakva je to ustanova Muzički centar Pavarotti a pri kraju razgovora, sagovornicima se pridružila i učenica Rock škole koja je ispričala šta njoj osobno znači pohađanje ovakve drugačije škole i kako se ona kao učenica oseća na kraju ove izazovne školske godine.

Nakon prve numere Tajma Guzin je govorila o prvom segmentu po čemu Rock škola i Muzički centar Pavarotti jesu drugačija škola a to je „savršena simbioza znanja, iskustva i različitih svijetova“.

Razgovor o počecima Rock škole, Oha Maslo je počeo od same ideje osnivača Rock škole koji su željeli da stvore školu za koja su oni vjerovali da tako treba da izgleda, bez potrebe i željom za licencama i priznanjima. Prvi rezultati samog utjecaja Rock škole na društvo su bili vidljivi već nakon prvih godinu dana postojanja. Nadovjezajući se na Tajminu izjavu, Oha je dodao „obrnuli smo sistem kada se uči teorija a kada praksa“, ovdje predavači i učenici uče jedni od drugih. Bitan segment u politici Rock škole je taj da predavači budu profesionalci koji imaju iskustva sa bine, koji su aktivni muzičari.

Vrijednost Muzičkog centra Pavarotti, osim onoga da je otvoren za svakoga i da neguje različitosti, jeste i prioritet da stvore kulturnu stanicu u Mostaru ispričala je Tajma.

Oha je pričao o pozitivnim i negativnim stranama koje je online učenje donijelo Rock školi, koliko je bitan psihološki momenat i šta osim praktičnog znanja nudi ta drugačija škola svojim polaznicima/ama koji su različitih godina i senzibiliteta. Neosporiva je činjenica koliko pozitivan utjecaj ima na pojedinca pohađanje ove škole u vidu samopouzdanja, ličnog razvoja, promišljanja o muzici i drugim umjetnostima.

Drugi muzički blok je predstavio bend od tri polaznice škole od kojih se bubnjarka, Ema Haznadarević pridružila sagovornicima i ispričala da je njoj Rock škola kao drugi dom, tu je upoznala mnoge prijatelje i stekla znanja koja u formalnoj školi ne bi dobila. Ema smatra da su potrebne inovativne metode u učenju i predavanju i da smatra da bi u školi „trebalo puno više razgovarati o mentalnom zdravlju“, zato što je normano da se o tome ne priča, a strašno je bitno.

Na kraju razgovora Tajma je poručila Ministarstvima i školama da budu inkluzivni i naglasila je koliko je bitno da edukujemo nastavnike/ce da rade sa različitom djecom.

25 Juna, 2021

0 responses on "Ema Haznadarević: „U školi bi trebalo puno više razgovarati o mentalnom zdravlju“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram