• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Dedović: Obrazovanje ne tjera mlade da napuste državu, ali ih dovodi do toga

U sinoćnjem izdanju ep18S2 Besjede o obrazovanju, imali smo razloga da slavimo i dodijelimo medalje.  Kanton Sarajevo, Ministarstvo  za odgoj i obrazovanje, jučer je oficijelno izbacilo sve predmetne kurikulume, na preglednoj platformi. COI Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika/ca pozdravljaju ovaj epohalni momenat, u kojem iz jedne paradigme nastavnih planova i programa prelazimo u nešto što već dugo živi na planeti – u jednu potpuno drugu paradigmu obrazovanja koje teži ka ishodima i konceptima kurikuluma, zaključio je Krajišnik i pozvao sve profesionalce iz oblasti obrazovanja da se pridruže javnim raspravama. Ovo je jedan od trenutaka u kojim nastavnički glas treba da se čuje, ovo su važne odluke, a doprinijeti možete klikom OVDJE.
Drugu medalju, primio je sinoćnji gost Besjeda – Haris Dedović, urednik satiričnog portala satro.info. Razgovarali smo o njegovoj percepciji obrazovanja, različitim obrazovnim programima koje pokreće i implementira, te o satiričnom pogledu na naše društvo i obrazovanje.
Dedović je govorio o disbalansu teorije i prakse, ali i o različitim načinima na koje možemo doći do znanja, a najviše se osvrnuo na novinarstvo, profesiju koja je obilježila njegov život. Pogledali smo i satirični video o odljevu mozgova nastao u redakciji satro.info. Dedović je mišljenja da obrazovanje ne tjera mlade da napuste državu, ali ih dovodi do toga. Obrazujemo se u fašističkom, nacionalnom sistemu, a to ne donosi dobro čak ni onom koji vjeruje u to. 
Škole trenutno ne posvećuju pažnju ovoj temi i svjedočimo apolitičnim generacijama bez osnovne političke pismenosti. Satro.info obrazuje svoje čitatelje na jedan drugi način, motivira ih da propituju, provjeravaju činjenice i izvore, a uskoro će se posvetiti i temi političke pismenosti. Dedović je ukazao na važnost postojanja medijske pismenosti, ali je mišljenja da djeca bolje znaju procijeniti medijski izvor u odnosu na stariju generaciju (45+).
Pogledali smo i koje to poruke satro.info upućuje roditeljima, nastavnicima, donosiocima odluka; ali i kako generalno progovara o obrazovanju. Jedan dobar nastavnik, sa kvalitetnim prisutupom može promijeniti život, poručio je urednik portala za kraj. Pogledajte cijelu epizodu, dobro se nasmijte i promislite:

16 Aprila, 2021

0 responses on "Dedović: Obrazovanje ne tjera mlade da napuste državu, ali ih dovodi do toga"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram