• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Bukvić: Bosna i Hercegovina je puna neiskorištenih talenata

U novoj epizodi među-sezone Besjeda o obrazovanju Nedim Krajišnik je razgovarao sa umjetnicom Svjetlanom Bukvić. Specijalizirala se za spoj klasične, avangardne, svjetske i eksperimentalne muzike za ples, film i koncertnu pozornicu. Prof. Bukvić je magistrirala integriranu elektronsku umjetnost na Politehničkom institutu Rensselaer u New Yorku, prvi nacionalni program ove vrste i diplomirana je umjetnica iz kompozicije i muzikologije Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Tokom razgovora o profesionalnom putu Svjetlane Bukvić, govorilo se o nekim umjetničkim pravcima ili spojevima koji u Bosni i Hercegovini još nisu toliko poznati i zastupljeni. Na pitanje kako ona mogu biti dostupna djeci u BiH, sagovornica je odgovorila da je „intencija izuzetno bitna“. Škola može da podari znanja koja mogu biti korisna, ali isto tako može i da „skameni“ neka znanja.

Djeca su po inerciji znatiželjna, i to moramo iskoristiti, a znatiželja je i odraz inteligencije.“ rekla je profesorica Bukvić. Mladi u BiH su znatiželjni i otvaranjem novih vidika, plasiranjem novih, za njih još nepoznatih stvari, možemo im obogatiti znanje.

U nastavku razgovora profesorica Bukvić je rekla da „U BiH fali, da se onima koji su drugačiji, dozvoli da budu to i da istraže to. A BiH je puna neiskorištenih talenata.“

 Na kraju razgovora da se zaključiti da balans mora da postoji i da društvo bez umjetnosti ne može da postoji. Umjetnost je itekako ključan faktor u napretku zajednice.

Pratite ljetnju šemu Besjeda svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

18 Augusta, 2021

0 responses on "Bukvić: Bosna i Hercegovina je puna neiskorištenih talenata"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram