• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Boris Stanković: Ima nas mladih koji želimo da pomognemo u borbi za bolje obrazovanje u BiH

Podcast Besjede o obrazovanju je nakon nekoliko epizoda uspio da okupi voditeljski dvojac Nedima Krajišnika i Namira Ibrahimovića, koji su u ovoj epizodi ugostili sjajnog, mladog učenika četvrtog razreda Druge gimnazije u Sarajevu. Boris Stanković je nosilac svjetskih nagrada na polju matematike i potencijalni budući student Cambridge Univerziteta u Engleskoj. Boris takođe ima opcije i na drugim sjajnim institucijama po Evropi.

Za Borisov uspjeh je svakako najzaslužniji njegov trud i talent ali on izdvaja i svoje profesore koji su mu bili podrška i potpora na njegovom putu, on njih naziva „izuzetnim pojedincima“ kojih je na žalost jako malo i nemaju podršku zajednice i sistema.

Govoreći o matematici u obrazovanju u BiH, Boris kaže da se ona, na žalost ne izučava onako kako bi trebalo, nadopunjavajući ovu izjavu primjerom da matematika ovakva kakva se danas uči u BiH nije dovoljna jednom građaninu/građanki da razume i najosnovnije podatke o ekonomiji, jer se ne uči komponenta statistike i time se otvara prostor za manipulisanje građanima što mnogi političari koriste.

Upitan za svoje mišljenje o obrazovanju u BiH, Boris je govorio o pustom zadovoljavanju forme i skrenuo je pažnju na mnoge nelogičnosti. Postojeći sistem zadovoljava samo potrebe političara, ne doprinosi ni na kakav način djeci. Takmičenja se ne održavaju iz mnogih predmeta, i nisu na istom nivou za sve učenike širom zemlje, već su zbog etničkih i raspodjela svedena na besmisao. Države u regionu imaju mnogo bolje sisteme za takmičenja i vrednuju ih mnogo više. Učenici koji učestvuju na takmičenjima i postižu rezultate, stiču bodove pri upisu na fakultete, dok to kod nas nije slučaj.

Što se preporuka za čitanje tiče, Borisova najdraža lektira u školi je bila „Rubaije“ autora Omera Hajjama, a njegova druga preporuka su dvije knjige Marka Ševića Marčela Higijena nesjećanja i Rubikova stolica, kao i Reka s četiri ušća Siniše Kovačevića.

Borisu želimo da se zahvalimo na vremenu koje nam je posvetio i ovom inspirativnom razgovoru sa jednim sjajnim, mladim umom koji svi treba da podržimo i bodrimo. Tim Besjeda navija za Borisa i želimo mu svu sreću na njegovom obrazovnom putu! Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Boris Stanković: Ima nas mladih koji želimo da pomognemo u borbi za bolje obrazovanje u BiH"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram