• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Autorica i recenzentkinje udžbenika „E-inkluzija“ u Besjedama o obrazovanju

U ovoj 99. epizodi Besjeda o obrazovanju Namir i Nedim su ugostili čak tri gošće. U pitanju je docentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Sandra Bjelan-Guska, profesorica Lejla Kafedžić isto sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i profesorica na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću, autorica udžbenika „E-inkluzija“ Šejla Bjelopoljak. Ova epizoda je još posebna i iz razloga što je svojevrsna promocija udžbenika „E-inkluzija“.

Na početku razgovora razjasnili su kako se jezik menjao tokom govora o inkluziji i došli su do trenutnog objašnjenja termina „inkluzija“ koji je profesorica Kafedžić objasnila kao „pristup obrazovanju i društvu koji je temeljen na osnovnim ljudskim pravima“.

Namir je upitao profesoricu Kafedžić šta je potrebno kako bi se promijenila činjenica da danas još uvijek svodimo inkluziju na rad s djecom sa poteškoćama, te da ona u praksi počne da praktikuje svoje šire značenje koje je prethodno profesorica Kafedžić definisala. Jedan od odgovora zašto je situacija danas ovakva kakva jeste, profesorica je rekla da je razlog što je naše društvo još uvijek puno predrasuda, a manjak razgovora i edukacije na ovu temu dovodi do stanja u kojem se nalazimo.

Autorica udžbenika, profesorica Bjelopoljak je za pisanje udžbenika bila inspirisana situacijom u kojoj se ona sama kao edukatorica našla. Dakle, u nedostatku udžbenika koji bi joj pomogao da detaljnije, jasnije i potpunije poučava, ali isto tako i kada je shvatila da oni alati koje je do tada imala nisu bili tačni, odlučila se da uz pomoć stručne zajednice sastavi novi udžbenik koji će doprinijeti poboljšanju obrazovanja mladih nastavnika/ca.

Docentica Bjelan-Guska je skrenula pažnju na činjenicu da Univerzitet u Sarajevu raspolaže sa izvjesnim alatima koji su suvremeni i koji su tu da olakšaju studentima svakodnevicu, ali oni su slabo korišteni i njihov kapacitet nije ni blizu iskorišten. Zaključujući da je i zadatak nastavnika/ca da ohrabre studente da koriste sve alate koji su im na raspolaganju.

Udžbenik „E-inkluzija“ možete kupiti po cijeni od 25 KM ukoliko ste član/ica Zajednice inovativnih nastavnika ili po redovnoj cijeni od 30 KM.

Svoju narudžbu pošaljite na shop@coi-stepbystep.ba Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i zvono na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Autorica i recenzentkinje udžbenika „E-inkluzija“ u Besjedama o obrazovanju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram