• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Arijana Alispahić: Školska biblioteka bi trebalo da bude u epicentru škole

Arijana Alispahić: Školska biblioteka bi trebalo da bude u epicentru škole

Arijana Alispahić, prošlogodišnja pobjednica Nagrade za inovativne nastavnike u kategoriji stručnih saradnika na svim nivoima obrazovanja bila je gošća devete epizode Besjeda o obrazovanju. Arijana je bibliotekarka u osnovnoj školi, koja je izabrala ovu profesiju iz čiste ljubavi i sa posebnim elanom radi svoj posao.

Marginalizovano stanje, u kojem se nalaze školske biblioteke, je rezultat toga što sami obrazovni djelatnici ne prepoznaju važnost biblioteke, rekla je Alispahić. Bibiliotekar/ka, kao informacijski stručnjak/inja, bi trebalo da surađuje sa svim nastavnicima/ama, i služi kao resurs svim obrazovnim djelatnicima/ama na način da ih savjetuje kako mogu preko svog predmeta da uče djecu informacijskoj pismenosti.

Praksa za koju je prošle godine dobila Nagradu za inovativne nastavnike/ce zasnovana je na klasičnom pen pal konceptu. Poenta prakse je bila da, tokom pandemije, djeca iz BiH upoznaju djecu iz Holandije, tako što pored dopisivanja učenici „izrade“ sebi pasoš, odnosno svojevrsni dokument sa sve više informacija o drugoj zemlji, koje su morali da provjere i smjeste u pravi kontekst.

Kako je bibliotekarka u emisiji, ovo je bila prava prilika da se molba za preporuku za čitanje vrati u emisiju, te je Arijana kao prvu preporuku izdvojila knjigu „Majstor i Margarita“ Bulgakova, zatim knjigu „Lanark“ Alizdera Greja,  te „Gospođica Julija“ Augusta Strindberga.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Arijana Alispahić: Školska biblioteka bi trebalo da bude u epicentru škole"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram