• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Anida Sokol: Edukacija novinara je i edukacija publike

U prvoj avgustovskoj epizodi Besjeda o obrazovanju, Nedim Krajišnik i Namir Ibrahimović su ugostili Anidu Sokol, medijsku istraživačicu koja se u Mostaru, na 12. danima BHAAAS-a predstavljala istraživanje koje je Medija centar Sarajevo sproveo na temu izvještavanja medija o vakcinama.

Ukratko predstavljajući probleme koji su identificirani prilikom pomenutog istraživanja, razgovor se poveo u pravcu medija i kako su informacije o vakcinama i vakcinaciji bile prenete putem medija.

U kontekstu obrazovanja, Anida Sokol je kazala da „obrazovanje u BiH kaska za trendovima, i naše obrazovanje, pogotovo u sferi medija, kasni  20 godina za modernim tokovima.“

Solution journalism je jedan od modela koji je trenutno popularan u svijetu, a zasniva se na davanju dobrog primjera koji može poslužiti kao rešenje određenom problemu. Na Nedimovo pitanje kako „solition journalism“ može doprinijeti rješavanju problema obrazovanja u BiH, Anida je odgovorila da bi to bio primjer neke države koja ima model obrazovanja kojem BiH teži.

Edukacija novinara je svakako visoko postavljena na ljetvici važnosti medijske pismenosti i kao posljedicu ima i edukaciju publike. Imajući u vidu trenutne tredove na svjetskoj medijskoj sceni, veliki prostor zauzimaju influenseri, i samim tim snose veliku odgovornost prema javnosti i izuzetno je važno da prate etičke postulate novinarstva.

Za kraj razgovora, gošća Anida je poručila nastavnicama i nastavnicima da prate trendove u medijima i pokušaju kroz svoja predavanja da doprinesu medijskoj pismenosti svojih učenika.

Pratite ljetnju šemu Besjeda svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

 

18 Augusta, 2021

0 responses on "Anida Sokol: Edukacija novinara je i edukacija publike"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram