• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Anes Osmić: Put ka inkluziji je da njegujemo različitost kao ultimativnu vrijednost

Ova epizoda obrazovnog podcasta „Besjede o obrazovanju“ je svojevrsna promocija knjige „Nastava s teškoćama“. Gost je jedan od autora knjige, Anes Osmić, asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta. Autorstvo knjige dijeli sa Eminom Osmanović Bašić i Edinaldom Jakubović.

 

Knjigu „Nastava s teškoćama“ autora Emine Osmanović Bašić, Edinalde Jakubović i Anesa Osmića možete preuzeti u PDF formatu putem linka – preuzmi knjigu.

 

Ova epizoda Besjeda posvećena je ovoj knjizi i razgovoru o inkluziji. Naime, Anes Osmić godinama podučava književnost djeci sa teškoćama u razvoju i u knjizi ukazuje na probleme sa kojima se suočavaju nastavnici prilikom predavanja djeci sa teškoćama – a prilikom studija im je uskraćeno bilo da se u ovakvom okruženju izvješte. Autori ove knjige već na početku jasno daju do znanja čitaocu da konkretne odgovore neće dobiti, zato što pristup svakom djetetu mora biti jedinstven i nema „čarobne formule“ koja se može primijeniti na svako dijete. Knjiga predlaže konkretne načine i vježbe koje mogu pomoći nastavnicima i nastavnicama u učionici.

 

Za početak, Osmić je ispričao da je njemu lično u radu sa djecom sa teškoćama pomoglo to što je prestao učenike i učenice da posmatra preko prizme njihovih teškoća, već je akcenat stavio na njihove vještine, vrline, aktivnosti kojima se bave i sl.

 

Krajnje je poražavajuće što društvo i danas ne zna kako da pristupi osobama sa teškoćama, sažaljeva ih i ne ume prosto da ostvari zdravu i razumnu komunikaciju sa njima što je neprihvatljivo.

 

„U inkluziju ću početi vjerovati kada na školskoj priredbi vidim dijete sa teškoćama ili kada budem video dijete koje dolazi iz romske porodice uključeno i u neke vannastavne aktivnosti“ rekao je Osmić i dodao da „inkluzija treba da bude školska klima.“

 

Idealni koraci u pomoći nastavničkoj zajednici prema inkluziji Osmić kaže da je minimalni korak asistent u nastavi, koji se na žalost i dalje smatra luksuzom u BiH. Educiranje drugih roditelja i djece kako da pristupe i kako da razumiju učenike sa teškoćama je isto tako veoma bitan korak.

 

„Književnost može poslužiti da nam djeca kažu kako oni vide život“ i „književnost nam pomaže da razumemo sebe i društvo u kom se nalazimo, i na taj način moramo objasniti djeci da im književnost na takav način može pomoći.“

 

U segmentu emisije „Preporuka gosta“ našla se knjiga „Radnici i seljaci“ Viktora Ivančića – zato što mogućnost bunta i pobune postoji.

 

COI Step By Step i Zajednica inovativnih nastavnika je isplanirala maraton inovativnih nastavničkih praksi, te će od 16.12. do 21.12. na mrežama Centra premijerno biti prikazivani filmovi prošlogodišnjih dobitnika Nagrade za inovativne nastavnike i prezentacije ovogodišnjih nominovanih praksi. Kruna ovog maratona će biti ceremonija dodijele Nagrade za inovativnih nastavnika koja će se održati u utorak 21.12.2021. u 20h i svi zainteresovani će moći da prate ceremoniju uživo na mrežama Step-a.

Pozivamo vas da nas pratite svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Anes Osmić: Put ka inkluziji je da njegujemo različitost kao ultimativnu vrijednost"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram