• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Anela Zorlak: Moramo napraviti novu sistematizaciju zanimanja u Bosni i Hercegovini

Sedmom epizodom Besjeda o obrazovanju, snimljene na intelektualnoj ekskurziji u Mostaru, na 12. danima BHAAAS-a, polovina ove ljetne među-sezone je iza nas.

U ovoj epizodi gošća je Anela Zorlak, genetičarka koja se školovala u BiH i u inozemstvu. Govoreći o svom iskustvu školovanja u inozemstvu i upoređujući ga sa BiH sistemom, posebno je istakla kritičko mišljenje kao segment obrazovanja koji fali u BiH i u njenom iskustvu je strahopoštovanje prema profesorima takođe jedan od momenata koji koči studente da razviju kritičko mišljenje i doprinesu predavanjima, te razviju svijest o drugačijim pogledima na materiju.

Voditelj Nedim Krajišnik je spomenuvši potrebu za sistemskom podrškom razgovor usmjerio na temu multidisciplinarnosti i koliko je u današnje vrijeme bitno da osoba ima multidisciplinarne vještine. Upravo je radionica koju je sagovornica Anela organizirala na 12. danima BHAAAS-a u Mostaru, bila multidisciplinarna sa studentima biologije, hemije, genetike, veterine.

„Razvijena svijest čitanja radova je nauka. Nauka se ne dešava samo u laboratoriji.“ kazala je Anela. Nadovezavši se na ovu izjavu, Namir je spomjenuo problem koji je detektovan u PISA istraživanju 2018, a to je da učenici ne umeju da čitaju, objasnivši da ne umeju da izvuku redukovanu informaciju iz teksta a još manje da daju kritički osvrt na isti.

Savjetovanje u genetskom testiraju i ispitivanjima je jedan od novih poduhvata koji je pokrenula Anela Zorlak u Bosni i Hercegovini.

Na kraju razgovora, poruka koju je Anela Zorlak poslala nastavnicama i nastavnicima jeste da se potrude da učine zanimljivijim svoja predavanja makar i vrlo jednostavnim eksperimentima koji će djeci približiti nauku i zainteresirati ih.

Pratite ljetnju šemu Besjeda svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

18 Augusta, 2021

0 responses on "Anela Zorlak: Moramo napraviti novu sistematizaciju zanimanja u Bosni i Hercegovini"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram