• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Amsar Hadžimujić: “Idealna škola je sinergija rada lokalne zajednice, škole i roditelja“

Amsar Hadžimujić: "Idealna škola je sinergija rada lokalne zajednice, škole i roditelja"

Osmomartovska epizoda Besjeda o obrazovanju je ove godine zadesila gosta Amsara Hadžimujića, direktora osnovne škole u Sarajevu.

Nastava TZO se uveliko razlikuje danas i nekada, i kao što je to slučaj sa drugim predmetima. Nastava TZO je degradirana do te mjere da više nije uopšte prvobitna fizička aktivnost djece. Upisom na sportske aktivnosti van škole je mnogo popularniji vid obrazovanja i njegovanja telesne aktivnosti.

Školski kurikulumi bi zaista doprinjeli poboljšanju celokupnog obrazovanja, stvarne potrebe učenika bi trebalo da budu na prvom mjestu, govori Hadžimujić.

Reproduktivno zdravlje, odnosno seksualno obrazovanje je još uvijek tabu tema u društvu, što dovodi do pogrešnih informacija i produbljuje već ogroman problem. Dok god je to tabu tema, problemi koji nastaju nedostatkom znanja i kritičkog razmišljanja na tu temu, problemi se dodatno samo gomilaju. Iz tog razloga imamo što veći dio učenika koji postaju roditelji u vrlo ranom dobu. Problem je u konzervativnom društvu u kojem i ljekari, nastavnici, roditelji i svi ostali koji učestvuju u životu učenika odbijaju i ne znaju na koji način da pristupe temi seksualnog zdravlja.

Govoreći o profesionalnom usavršavanju direktora škola, ono je praktično nepostojeće. Sam rad direktora je obesmišljen beskrajnim radom administrativnih poslova, a samim tim i profesija direktora „izumire“.

Idealna škola je „sinergija rada škole, roditelja i lokalne samouprave za unapređenje nastavnog procesa, stvaranje ugodnog ambijenta učenicima za cjelodnevni boravak u školi“ kako je Hadžimujić zamišlja.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Amsar Hadžimujić: "Idealna škola je sinergija rada lokalne zajednice, škole i roditelja“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram