• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Ambasadorica Kathleen Kavalec: Individualni pristup svakom učeniku je ključan za dobro obrazovanje

Nova epizoda Besjeda o obrazovanju sa jednim voditeljem, na dva jezika je emitovana u ustaljenom terminu. Nedim Krajišnik je imao priliku da ugosti Nj.E. ambasadoricu Kathleen Kavalec, Šeficu Misije OSCE u Bosni i Hercegovini.

 

Na početku razgovora ambasadorica nas je povela na uzbudljiv put svog međunarodnog obrazovnog puta. Šaroliko obrazovanje što jezički što kulturološki dalo joj je iskustvo raznih obrazovnih sistema, čiji veliki dio su bili njeni nastavnici i nastavnice, koje smatra veoma bitnim, kao i da je za dobro obrazovanje ključan individualni pristup svakom učeniku.

 

Misija OSCE ima veoma snažnu ulogu u obrazovanju u Bosni i Hercegovini i ambasadorica je mišljenja da je ono veoma ugroženo, po pitanju ljudskih prava, separatizma koji nanosi dugoročne negativne rezultate. Separatizam kojem svjedočimo, koji se predstavlja kao separatizam zbog etničkih razlika, ambasadorica smatra da je ipak pitanje vjerskih i kulturoloških razlika.

 

I pored ovakvog urušenog sistema mnogo talenta i radoznalosti je prisutno što nam daje nadu. Mnogo je sjajnih nastavnika koji su generatori promjena u sredinama iz kojih dolaze, što zahtjeva puno hrabrosti ali i pruža tu nadu. OSCE insistira na mnogim ekstra kurikularnim programima kako bi se ove podjele u školama smanjile, no veoma je teško.

 

Govoreći o međunarodnim organizacijama koje su prisutne u BiH, ambasadorica je rekla da je OSCE prepoznao volju vlasti da donesu promjene u kvalitetu obrazovanja putem kurikularne reforme. Pitanja inkluzivnosti i diskriminacije su isto krucijalni u tom procesu.

 

Kada se govori o OSCE-u u kontekstu obrazovanja u BiH, najčešće se spominje termin „dvije škole pod jednim krovom“ koji poteže i podrazumijeva pitanja o inkluzivnosti i razumijevanju za koje se OSCE zalaže.

 

Izvještaj OSCE-a pod nazivom „Školski nazivi, simboli i manifestacije u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini: presjek stanja i preporuke“ snažno se zalaže za njegovanje pripadanosti i sigurnosti u zajednicama.

 

Ni ambasadorica nije pošteđena stalnog segmenta emisije vezanog za preporuke za čitanje, te je za prvu knjigu preporučila „Dnevnik“ Anne Frank, druga preporuka je knjiga „Where the Crowdads Sing“ autorice Delie Owens.

 

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Ambasadorica Kathleen Kavalec: Individualni pristup svakom učeniku je ključan za dobro obrazovanje"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram