• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Aleksandra Nikolić: Odgojna komponenta je itekako prisutna i u viskoškolskom obrazovanju – iako se lako i često izbjegne

Profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu UNSA Aleksandra Nikolić, ministrica za visoko obrazovanje, nauku i mlade u Vladi KS je gošća večerašnje epizode Besjeda o obrazovanju.

 

Epizoda je započela pričom o kratkom istorijatu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA, posebno perioda neposredno posle rata kada je fakultet izgradio svoje veoma snažne međunarodne veze. Realnim sagledavanjem trenutnog stanja i konteksta u kom se UNSA nalazi, profesorica Nikolić se nadovezala na svoju filozofiju rada. Važi za profesoricu koja je veoma zahtjevna, pa čak i „gruba“ kako joj to studenti kažu. Često je liberalnija od svojih studenata i zasmeta joj kada vidi da studenti imaju konzervativnija shvatanja i poglede od nje.

 

Govoreći o prednostima i manama UNSA povelo se pitanje studentskih domova koji su u katastrofalnom stanju. Profesorica je odgovorila da je uvijek nešto preče od toga u smislu da je prostor za istraživanja i učenje uvijek prioritetniji, a pogotovo ono na šta UNSA mora da se fokusira jeste digitalizacija.

 

Profesorica Nikolić je spomenula analizu koju je RCC radio u kontekstu modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora u smislu digitalizacije sektora. Zaključak ove analize jeste da su studentima potrebna dodatna znanja na kognitivnom i bihevioralnom nivou u smislu da im je komunikacija, bilo pismena ili usmena, na strašno niskom nivou, unapređenje znanja na radnom mjestu je jedan od najvećih problema, odmah nakon problema nedostatka spremnosti za preuzimanje rizika.

 

Za kraj emisije u rubrici „Preporuka gosta“ profesorica je preporučila „Zlatno runo“ Borislava Pekića i roman „Ararat“ autora Lajoša Zilahija.

 

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

26 Januara, 2022

0 responses on "Aleksandra Nikolić: Odgojna komponenta je itekako prisutna i u viskoškolskom obrazovanju – iako se lako i često izbjegne"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram