• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Aleksandar Markov: “Oni koji donose odluke u obrazovanju nisu stručni za iste”

Aleksandar Markov: „Oni koji donose odluke u obrazovanju nisu stručni za iste“

Još jedna epizoda Besjeda o obrazovanju koju Namir sam vodi, u kojoj gostuju Aleksandar Markov, profesor istorije u Osmoj beogradskoj gimnaziji i predsjednik Foruma beogradskih gimnazija, odnosno sindikata zaposlenih u beogradskim gimnazijama i Nada Filipović, profesorica engleskog jezika u Šabačkoj gimnaziji, autorica udžbenika iz Engleskog jezika i prevoditeljica.

 

U Srbiji se poslednjih deset godina pokušava uvesti sistem državne mature kada je upitanju upis fakulteta, za šta je Forum beogradskih gimnazija zalaže iz razloga što bi to doprinijelo većem kvalitetu samog procesa upisivanja fakulteta ali i preciznijoj slici o radu škola.

 

Govoreći o samom opadanju kvaliteta obrazovanja, Markov navodi i razne procedure koje dovode do toga a nisu nužno u vezi sa samim planom i programom, već su administrativnog karaktera. Filipović je govorila i o drugim, posebnim preprekama koje se u proceduri javljaju i doprinose opadanju kvalitetnog obrazovanja.

 

Filipović je ukazala i na ogroman problem koji je prisutan u cijelom regionu, a to je tromost sistema koji vrši jednosmjernu komunikaciju. Ministarstva i Zavodi ne komuniciraju sa školama, te dopisi koji direktno utiču na svakodnevni rad nastavnika nisu opravdani i utemeljeni na konkretnim analizama i istraživanjima, nego su jednosmjerni i u svrsi naredbe.

 

Nakon stručne posjete jednoj američkoj školi, profesorica Filipović sanja o takvom sistemu obrazovanja i takvoj klimi i kulturi škole u kojoj radi, kao što je imala prilike tamo da vidi. U pitanju je moderno obrazovanje, sa mnogo više autonomije unutar same škole, ozbiljnijem usavršavanju nastavnika. Profesor Markov sanja o školi u kojoj i učenici imaju riječ glasa i koja se transformiše i u skladu sa njihovim potrebama i željama i gdje su djeca sretnija.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Aleksandar Markov: "Oni koji donose odluke u obrazovanju nisu stručni za iste""

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram