• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Aleksandar Baucal: „Dobru zajednicu u školi nije moguće imitirati“

Aleksandar Baucal: „Dobru zajednicu u školi nije moguće imitirati“

Po drugi put u Besjedama o obrazovanju, gostovao je Aleksandar Baucal profesor na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na samom početku razgovora, profesor Baucal je otkrio razlog svog povratka u Srbiju, iz uređenog sistema u Švicarskoj. Povod za ovu životnu odluku je bila najava reforme obrazovanja u Srbiji, koju je započeo tadašnji, novi Ministar prosvete, Gašo Knežević. Ministar Knežević je oformio tim stručnjaka koji su trebali provesti novu reformu obrazovanja, koja je smjenom vlasti kao i mnoge druge reforme utihnula na samom početku svog postojanja.

Entuzijazam kod profesora Baucala do današnjeg dana nije opao, uprkos nakaradnom sistemu koji od tada stvara obrazovni sistem koji je nalik „Frankenštajnu“ odnosno, sistemu koji se mijenja, dodaje i oduzima dijelove kako se kojem ministru na vlasti svidi. Kontinuitet, koji je ključan faktor u svim reformama još uvijek nije postignut i samim tim urušava sistem i degradira ga do nivoa koji nije dopustiv.

Fokusirajući se na ono što je dobro u obrazovanju i radeći sa školama koje ne spadaju u prosjek, profesor Baucal je iskoristio svoju ekspertizu i radio sa školama koje se međusobno razlikuju u mnogim segmentima, ali ono što je prepoznao kao faktor koji važi za svaku od ovih škola, jeste, osjećanje zajednice. „Potrebna nam je rekonstrukcija zajednice u školama“ rekao je profesor Baucal, objašnjavajući koji je jedan od fundamentalnih koraka koji se moraju učiniti, ukoliko želimo bilo kakve promjene u sistemu.

„Ocjene su najjednostavniji instrument kako mi foliramo da nešto radimo“ navodi Baucal, smatrajući da bi ocjene trebalo relativizovati. Pojedinim nastavnicima, ocjene su jedini način da zaštite svoj autoritet, što je razumljivo, ali je potrebno pokazati tim nastavnicima kako formativno vrednovanje donosi mnogo bolje rezultate i doprinosi mnogo kvalitetnijem obrazovanju.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Aleksandar Baucal: „Dobru zajednicu u školi nije moguće imitirati“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram