• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Akšamija: Obrazovanje je u transformativnom periodu i zahtjeva kvalitetne edukatore

U drugoj epizodi među-sezone Besjeda o obrazovanju snimljene u Mostaru u voditelj, Nedim Krajišnik je ugostio profesora Zlatana Akšamiju, sa Odsjeka za elektrotehniku ​​i računarsko inženjerstvo Univerziteta u Massachusettsu. Njegovi su ga studenti u jesen 2004. ocijenili kao „izvanrednog asistenta u nastavi“.

Na početku razgovora profesor Akšamija je govorio o problemima u obrazovanju u Americi i naveo kao jedan od bitnih problema činjenicu da se mnogo novca ulaže u obrazovanje a malo je rezultata. Privatizacija obrazovanja u SAD je umjesto rešenja, samo doprinijela pogoršanju stanja, tako što je već skupo obrazovanje postalo još skuplje. Kao bitan faktor u kvalitetnom obrazovanju navodi i zajednicu, jer ona itekako ima snažan utjecaj na sam kvalitet škole.

U kontekstu održive budućnosti u obrazovanju, profesor Akšamija smatra da je obrazovanje u transformativnom periodu gde će se „od pasivnog obrazovanja, neuspješnog pokušaja implantacije znanja od strane učitelja prema učenicima do toga da učenici sami sebe obrazuju uz pomoć kvalitetnog učitelja“. Bitan segment u kvalitetnom obrazovanju je i konstantno usavršavanje edukatora.

Na kraju razgovora Nedim je zamolio profesora da ga nauči nešto iz oblasti nano tehnologije, kojom se profesor Akšamija bavi. Za početak je objasnio da nano tehnologija nije ništa strano, naprotiv, ona je itekako prisutna u našim životima, kao primjer je naveo pametne telefone koje većinom svi posjedujemo danas, a oni sadrže nano tehnologiju. Posebno je istakao da se u vakcinama ne nalazi nano tehnologija, kako razni teoretičari zavjera tvrde. Danas još nije moguće električne aparate napraviti tako malim da stanu u vakcine, ali profesor Akšamija vjeruje da će kroz nekoliko godina i to biti moguće. Trenutno tu mogućnost koči činjenica da nemamo dovoljno male baterije koje bi taj nano uređaj mogle da snabdjevaju energijom.

Novu Besjedu o obrazovanju možete pratiti već u srijedu, 14.07.2021. u 19h na Facebook stranici COI Step by Step i YouTube kanalu.

 

0 responses on "Akšamija: Obrazovanje je u transformativnom periodu i zahtjeva kvalitetne edukatore"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram