• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Odgajateljice Mikavica, Gafić i Fočak, NIN pobjednice, govorile su o predškolskom odgoju i obrazovanju

Sinoćnje izdanje ep14S2 Besjede o obrazovanju, započelo je i nastavilo spektakularno, sa odgajateljicama, našim inovativim nastavnicama, Nedim i Namir prvo su pjevali i svima nam izmamili osmijeh na lice.
Ako se radujete razgovoru o ranom rastu i razvoju, sistemu usavršavanja, pristupu vrtićima i važnosti obuhvata sve djece, pogledajte kako su Nedim i Namir zajedno sa inovativnim odgajateljicama, Ognjenkom Rokvić Mikavicom, Edinom Gafić i Nerminom Fočak, napravili spektakularan uvod u priču o idealnim vrtićima i njihovom snalaženju u pandemiji.
Za početak, predstavili smo inovativnu praksu pobjednica NIN-a, koje su komponovale i snimile CD sa djecom, a Nermina Fočak je naslikala slikovnicu. Komisiji je bilo važno, da stvaralaštvo koje nedostaje, i sadržaji koji nedostaje od naših nastavnika je inovativan, kreativan, visokokvalitetan, pa ćeva praksa uskoro će izaći kao dio edicije Nastavnici za nastavnike, koju možete pronaći u COI SbS shopu OVDJE i na taj način podržati neka od narednih izdanja edicije Nastavnici za nastavnike. Praksu možete i preuzeti na mjestu online susreta Zajednice inovativnih nastavnika/ca OVDJE.
Ako još uvijek niste znali – to je Zajednica, kada nas nazovu i održe lekciju kako bi nešto trebalo da izgleda. Besjede će uvijek biti mjesto za učitelje/ice, nastavnike/ce, profesore/ice, odgajatelje/ice, pedagoge/ice, stručne saradnike/ce, direktore/ice iz Zajednice, kao i sve koji imaju nešto da kažu o obrazovanju. Besjede, također, možete podržati u kupovinom dukserica, majica, rokovnika, cekera ili šolje iz Besjeda Collection u COI SbS shopu.
Odgajateljstvo u doba pandemije, ne razlikuje se previše sadržajno, ali  nedostaje kontakt s roditeljima, ali vrtići se snalaze na različite načine, snimaju i šalju materijale roditeljima; mada se ništa suštinski nije promijenilo, napominje Mikavica. Maskica sa djecom je horor, emocije su tajne, a djeci se potrebno nasmiješiti, napominje Nermina Fočak, kojoj također nedostaje kontakt s roditeljima. Promijenili smo način na koji komuniciramo, riječju i slikom, napomenula je Gafić. Gafić kao prednost vidi da su se roditelji na ovaj način zbližili, sprijateljili i u momentima kad je bilo teško. Gafić je objasnila da ne dozvojaljavaju da djecu pandemija uništi, da uče djecu da se ne boje, i smatra da će ih ova iskustva ojačati.
Čuli smo da sistem još uvijek nije na pravi način prepoznao važnost predškolskog odgoja i obrazovanja i da ga ne posmatra na pravi način kao dio obrazovnog sistema. U proteklih dvadeset godina, osvijestili smo roditelje o važnosti polaska u vrtić, govorila je odgajateljica Mikavica iz svog radnog iskustva; ali danas su problemi drugačiji – neadekvatni prostori i velike liste čekanja – potrebno je da vlast otvori još vrtića.
Na temu stručnog usavšavanja, Nermina Fočak, rekla je da stručno usavršavanje, iako je propisano, prepušteno je odgajatelju. Odgajatelji, uglavnom, sami istražuju svoje mogućnosti za rast, ali čujemo da odgajatelji izlaze sa fakulteta, spremni na to da će učiti i usavršavati se uvijek; samo potrebno je nekad podržati te odgajatelje.
Jasno znamo, učili smo kroz praksu šta želimo od djeteta i u kojem smislu da se dijete razvija – socijalne, emocionalne i druge kompetencije, naglasila je Gafić. To je razlika u odnosu na tete koje čuvaju djecu, znati šta se očekuje u kojoj dobi i porediti te vještine sa vršnjacima.
Sa odgajateljicama, vratili smo se i u davnu 1997. godinu i čuli iz njihove perspektive, kako je Step by Step tada, bio jedan zemljotres u obrazovanju i okupivši ljude koji žele promjenu i nešto novo, postavio visoke standarde. Ponudio nam je materijale, resurse i ništa više nije bilo kao prije. Svaki dan je bila naša čarolija.
Za one koji nisu znali, Step by Step je krenuo od metodologije i pristupa usmjerenog na dijete, a revidirano prošlogodišnje izdanje, možete pronaći u COI SbS shopu. A, pozivamo vrtiće koji žele da im poklonimo set slikovnica da se jave na nedim@coi-stepbystep.ba.
Lijepo je biti dio Zajednice istomšljenika, a odgajateljice su pozvale i druge, nove, nove mlade odgajatelje da se pridruže i postave malo veće standarde, kao i da vrijedno uče.
12 Aprila, 2021

0 responses on "Odgajateljice Mikavica, Gafić i Fočak, NIN pobjednice, govorile su o predškolskom odgoju i obrazovanju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram