• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Zagađenje zraka i teškoće u razvoju: dokazi iz Indonezije

Zagađenje zraka i teškoće u razvoju: dokazi iz Indonezije

Sumi Mehta
Viša epidemiološkinja

Vital Strategies, SAD

Vivian Pun
Epidemiološkinja zagađenja vazduha

Vital Strategies, Singapur

Luciana Vasconcelos
Tehnička savjetnica za epidemiologiju i javno zdravstvo

Vital Strategies, Brazil

Hannah Machado
Menadžerka projekata

Vital Strategies, Brazil

Ministarstvo zdravlja Indonezije procjenjuje da teškoće u razvoju pogađaju 32% djece u zemlji, mlađe od 5 godina. Nedavna istraživanja Vital Strategies, istraživačke konsultantske kuće, potvrđuju dokaze da zagađenje zraka značajno povećava rizik od teškoća u razvoju. Rizik počinje u maternici kada majke udišu PM2.5 – fine čestice, manje od 2,5 mikrona u prečniku, koji je najopasniji oblik zagađenja zraka – i nastavlja se tokom djetinjstva (Vital Strategies, 2021).

Osim smanjene visine i fizičkog razvoja, teškoće u razvoju imaju dugoročne posljedice na djecu i njihove zajednice, uključujući oštećen kognitivni i socijalno-emocionalni razvoj i smanjenu ekonomsku produktivnost. Naše istraživanje doprinosi težini globalnih studija koje povezuju zagađenje zraka s raznim zdravstvenim utjecajima u različitim životnim fazama – od prijevremenih porođaja i manje porođajne težine (Bose et al., 2018; Bekkar et al., 2020), do niže tjelesne težine u djetinjstvu, respiratorne infekcije i bolesti pluća, te doživotno povećane rizike od kroničnih respiratornih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa (Vital Strategies i UNICEF, 2018).

Indonezija je zemlja s najvećim opterećenjem bolestima izazvanim zbog lošeg kvaliteta zraka u jugoistočnoj Aziji. Zagađenje zraka uzrokovalo je oko 190.000 smrtnih slučajeva u 2019. godini, a to je prije nego što se uzme u obzir dodatni utjecaj epizoda magle zbog zagađenja od regionalnih šumskih požara. Utjecaj će vjerovatno biti značajan: studija koja je pratila statistiku djece čije su majke bile trudne tokom požara 1997. godine otkrila je da su ova djeca u prosjeku bila 3,4 cm niža od svojih vršnjaka sa 17 godina (Tan-Soo i Pattanayak, 2019.).

“Rizik počinje u maternici dok majke udišu PM2.5, najopasniji oblik zagađenja zraka – i nastavlja se tijekom djetinjstva.”

Zdravlje djece kao poluga za zagovaranje promjena uslijed klimatskih dešavanja

Financiran od strane UNICEF-a, Vital Strategies trenutno provodi studiju procjene uticaja o zdravstvenom i ekonomskom teretu zagađenja zraka u Indoneziji prema različitim budućim scenarijima, te zdravstvenim i ekonomskim koristima mjera za kontrolu zagađenja. Preliminarni rezultati sugeriraju da trenutna nacionalna politika ne bi bila dovoljna da preokrene zabrinjavajuće trendove u kvalitetu zraka u Indoneziji do 2030. To će rezultirati sve većim udarom na zdravlje djece i odraslih, kao i na ekonomiju. 

Društvene koristi od čistog zraka presjecaju mnoge Ciljeve održivog razvoja. Međutim, komunikacija oko emisija često je fokusirana na dugoročnu štetu planeti, a ne na neposredne rizike po ljudsko zdravlje. Većina strategija za smanjenje emisija ima kratkoročne koristi posebno za zdravlje djece. Ovo može poslužiti kao poluga zagovaranja za motiviranje i određivanje prioriteta ličnih, društvenih i vladinih akcija. 

Politike osmišljene za ublažavanje klimatskih promjena trebaju uključiti indikatore za kvalitet zraka i zdravlje, koji razmatraju pitanja pravičnosti s obzirom na razlike među onima koji su najranjiviji i koji će vjerovatno biti pogođeni. Slično tome, ulaganja u čist vazduh treba da budu integrisana u strategije za poboljšanje zdravlja djece. 

Hitno su nam potrebni bolji (sadržajniji) podaci kako bismo informirali o političkim rješenjima i zajedničkim javnim i privatnim ulaganjima u čista goriva i tehnologije za smanjenje emisija. Učinkovito djelovanje ne samo da može dugoročno ublažiti klimatske promjene, već i smanjiti neposredni rizik od stvaranja teškoća u razvoju za milione djece u Indoneziji i širom svijeta.

Pronađite originalni članak na earlychildhoodmatters.online/2021-8

“Društvene koristi od čistog zraka presjecaju mnoge Ciljeve održivog razvoja.”

logo issa i van der
Dostupnost ovog članka o pitanjima u ranom djetinjstvu na bosanskom jeziku omogućeno je partnerskom inicijativom Fondacije Bernard van Leer i ISSA-e, u saradnji sa članom ISSA-e Centrom za obrazovne inicijative “Step by Step”.
26 Oktobra, 2022

0 responses on "Zagađenje zraka i teškoće u razvoju: dokazi iz Indonezije"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram