• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

VEHID KURTIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Kaže se da „nastavnik mora biti bolji od sistema“, mišljenje koje jednom nastavniku treba da bude motivacija da se konstantno usavršava i radi na sebi. Nažalost, institucije koje postoje iz da razloga brinu o odgoju i obrazovanju ne rade dovoljno na sistemskim rješenjima nedostataka u obrazovanju. Za matematiku se često može čuti da je nauka koja je sama sebi svrha, međutim otvorimo li svijet primjene matematike vidjet ćemo da postojanje svega što poznajemo možemo povezati sa matematikom. Stoga je od izuzetne važnosti predstavljati nauku kao pojam sa kojim i bez kojeg ne možemo opstati. U prethodnoj školskoj godini nas je zadesilo teško stanje, nastava se odvijala pretežno „online“, težak zadatak je bio na nastavnicima da održe nivo nastave dostojan učenika. U Zeničko-dogojskom kantonu se takmičenja za srednje nisu realizirala u prethodne dvije godine, zbog uslova uzrokovanim pandemijom. Kao nastavnik pokušavam biti u toku sa savremenim trendovima, pa mi „online“ alati nisu bili strani. S obzirom na sve navedene odlučio sam u takvim uslovima, gdje je mnogo škola radilo u režimu instruktivne nastave slanja materijala povezati učenike srednjih škola ZE-DO kantona u jednu virtualnu učionicu gdje bismo radili nešto što oni inače ne rade po redovnom planu i programu, Matematičko-modeliranje, što je bila tema i mog magistarskog rada. Riječ je o zadacima primjene matematike u drugim granama nauke, svakodnevnom životu, sportu, ekonomiji itd. Smatram da je ovakvo gradivo uz primjenu softvera u nastavi neophodno u današnjem vremenu ubrzanog rasta i razvoja modernih tehnologija. Od ljudi očekujemo da imaju svoje mišljenje prema određenim temama a u školi se ne radi na razvoju kritičkog mišljenja, matematičko modeliranje je idealan recept za ovaj problem. Skoro svi zadaci obrađeni u ovoj aktivnosti imaju i pitanja kritičkog mišljenja.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Osmišljen je program za učenike srednjih škola. Kontaktirane su gimnazije i tehničke škole ZE-DO kantona i objašnjen plan realizacije programa, odazvalo se oko 70 učenika ali onih koji su ostali do samog kraja i učestvovali u svim aktivnostima je bilo 36. Plan je bio da se u 5 ili 6 susreta kompletira program koji bi se sastojao od časova obrade, vježbi, zadataka za samostalan rad , završnog testa, ankete i kviza za kraj. Sve bi to činilo jednu cjelinu, kao takmičenje, a nauspješniji učenici bi dobili certfikate i simbolične nagrade. Učenici su podijeljeni u grupe prvih, drugih i trećih razreda. Kako su učesnici bili iz različitih škola program je realiziran u virtuelnom okruženju, koristeći alate: ZOOM Meeting, Canva, MSOffice, Quizizz, Google Workspace, PDFAnnotator i grafički tablet za pisanje HUION. Za njih je to izgledalo veoma zanimljivo jer su mogli biti aktivno uključeni u proces. Sve navedeno je trebalo bar u nekom mjeri nedomjestiti nedostatak organizacije takmičenja iz matematike na kantonalnom nivou. U sve to su bili uključeni i koelege nastavnici koji su mogli pratiti predavanja, način rada, i učinak koji to ima na postignuća njihovih učenika.

Priprema: Matematičko modeliranje u srednjim školama ZE-DO kantona

Pogledaj praksu
2 Februara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram