Vehid Kurtić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Mišljenje koje je uvriježeno kod većine učenika jeste da je predmet matematika, sam po sebi težak, ponekad i monoton, možda čak i dosadan, jer drugačije ne znaju. Ono u što ja kao nastavnik vjerujem jeste da to nije tačno. Svaki dio u izučavanju matematike se može predstaviti na zanimljiv, drugačiji način. Kroz godine rada primijetio sam da dati učeniku prostor za vlastito kreativno mišljenje je važnije od silnih informacija koje im serviramo. Na taj način će biti spremniji za ono što slijedi, spremniji za život. Stoga, kroz razne aktivnosti u nastavi pokušavam učenicima dati priliku da gledaju matematiku nekim drugim očima, gdje nije sve tako sivo. To svakako zahtijeva stanovitu pripremu, ali to je ono što je naš poziv, i ne bi trebalo predstavljati teškoću.

KRATAK OPIS PRAKSE
Desio se slučaj (zločin), pozivaju se matematički detektivi(učenici) da pronađu krivca. Postoje 6 ili 32 osumnjičena na početku. Ukupno je dato 5 tragova, gdje učenici rješavaju razne matematičke i logičke zadatke, dešifriraju poruke, anliziraju postavljene zagonetke itd. U svakom od 5 koraka eliminiraju određeni broj sumnjivaca. Kada uspješno savladaju sve probleme, u svih 5 datih tragova, krivac će izaći na vidjelo.
Ideja detektiva u nastavi je moguće primjenljiva i na druge predmete u nastavi osnovne i srednje škole, prirodne i društvene nauke posebno.
Kod ovakve aktivnosti preferira se rad u grupi, po 3 ili 4 učenika mada je i rad u paru prihvatljiv, dodatni benefit jeste i izgradnja timskog duha, veoma važno na koji način učenici podijele zadatke i iskoriste svoje talente za određeni dio rješavanja slučaja (brzo računanje, rješavanje zadataka, logičko rasuđivanje i sl.)

Priprema: Math CSI (Matematički detektivi)

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: