• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Tatjana Marić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Kao pedagog škole vjerujem u školu života, školu gdje će djeca steći znanja i vještine koje će moći primjeniti u svakodnevnom životu. U školi u kojoj će se razvijati emocionalne i socijalne kompetencije, gdje ucenici kroz igru savladati nastavne sadrzaje predvi đene nastavnim planom. Razvijati tehnike učenja,učenje učenja, a zanemariti reprodukciju sadržaja koja je dominantna u našim školam i praksi. Posebno bi naglasila važnost obuke i učenika i nastavnika nenasilnoj komunikacije koja je siguran put prevencije vršnjačkog nasilja,ali i drugih oblika nasilja (verbalnog, fizičkog,seksualnog).

Kratki opis prakse:

Eksperimentalno provjera efikasnosti jednog programa obuke učenika za nenasilnu komunikaciju. Program je imaodevet radionica, od kojih svaka trajala dva školska časa. Svaka radionica predstavlja obuku za jednu komponentu nenasilne komunikacije. Te komponente su: (1) opažanje, (2) osjećanja, (3) potrebe, (4) zahtjevi, (5) oblici verbalnog nasailja, (6) odgovori na agresiju, (7) prepoznaj emocije, (8) kako riješiti konflikt i (9) stilovi rješavanja konflikata. Za svaku radionicu izrađen je poseban instrument (test) koji je pokazivao koliko su učenici ovladali određenom komponentom nenasilne komunikacije. Eksperiment je pokazao da je moguće obučavati učenike uzrasta 13 i 14 godina za nenasilnu komunikaciju. Osim toga, pokazalo se da je u ovoj obuci najvažnije reagovanje na agresiju. Naše škole još uvijek preferišu nasilnu komunikaciju, a vinovnici tog odnosa su prvenstveno nastavnici. Sljedeće istraživanje bi trebalo biti posvećeno nastavnicima.

Priprema: Nenasilna komunikacija kao prevencija vršnjačkog nasilja

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram