• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Selma Hamzakadić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Samokritičnost i stalna nadogradnja sopstvenih znanja i kompetencija su osnovni uslov za dobro obrazovanje. Nastavnik, mora ići u korak sa vremenom, pratiti sve inovacije u tehnologiji i savremenim nastavnim metodama, a istovremeno napraviti pravi balans između tradicionalne i savremene škole. Smatram da nastavnik treba biti bogat izvor informacija, ali isto tako treba osposobiti učenike da samostalno pronalaze informacije koje su nam svima dostupne zbog sve bržeg napretka tehnologije. Veoma je važno raditi na svestrnom razvoju ličnosti učenika, ali je važno i kontinuirano praćenje i evaluacija u toku razvoja. Ne umanjujući značaj formativnog ocjenjivanja ističem da je značajno i motivirajuće kontinuirano praćenje svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti učenika. Važno je znati, povezati, reprodukovati, misliti, istražiti, primjeniti u različitim situacijama, ali je važno i kada postoji prava procjena i povratna informacija. Tada je i veća motivacija. A gdje postoji motivacija vidljivi su i rezultati.

KRATAK OPIS PRAKSE
Formiranje tabele sa imenima učenika, a zatim i osmišljavanje simbola, emotikona ( u vidu slike ili skraćenice od 2-3 slova). Svaki od simbola predstavlja određenu aktivnost učenika. Simboli omogućavaju brži unos svega što što učenici urade, istraže, reprodukuju pismenim ili usmenim putem, a što često nemamo priliku ocjeniti. Tabela se može nalaziti na hamer papiru, u učionici, stalno vidljiva i dostupna učenicima, ali i roditeljima na informativnim sastancima. Simboli se mogu pisati ali i lijepiti. Također sam uvela i elektronsko unošenje simbola, što je znatno lakše( copy-paste). Postoji mogućnost promjena tabela, prilagođavanja predmetu za koji se vodi evidencija. Mogu se praviti različite varijacije, promjena kolona, redova, simbola...Ispod tabele dostupna je legenda, značenje svakog simbola kako bi i učenici znali koje njihove aktivnosti bilježim. Nakon određenog vremena, kod nekih učenika polja se ispunjavaju različitim simbolima koji dokazuju njihov stalni rad i trud. Preostali učenici, se trude da postignu iste ili približne rezultate. Već nakon dva mjeseca tabela je izgledala potpuno drugačije. Broj praznih polja se znatno smanjio. Takmičarski duh je bio sve izraženiji, a tabele sve popunjenije.

Priprema: KONTINUIRANO TABELARNO PRAĆENJE I EVALUACIJA SVIH ŠKOLSKIH I VANŠKOLSKIH AKTIVNOSTI POMOĆU RAZLIČITIH SIMBOLA

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram