• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

ŠEJLA VATRENJAK I HAJRUDIN NERADIN

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Naša pedagoška uvjerenja se ogledaju najviše u Tolstojevim riječima: „Učiteljski posao je uzvišen i plemenit, ali traži požrtvovanje!“
Nakon 23 godine rada tj. učiteljovanja, mogli bi kazati da smo tek danas svjesni ovih Tolstojevih riječi (a nekada davno smo ih pročitali).
Zašto je posao učitelja “uzvišen” i “plemenit? Odgovor se krije u godinama iskustva i izvedenim generacijama naših đaka. Osim što smo tu da djecu učimo i toga, što trebamo biti naoružani znanjem i vještinom prenošenja znanja, moramo imati i viziju kako podsticati i nadahnuti učenike za učenjem , kako izgraditi povjerenje i koji odgojni momenti su nam bitni da učenici ih usvoje, jer znamo da djeca upijaju običaje i navike, ponašanje i vjerovanje koje vide prvo kod roditelja, a onda kod učitelja. Svjesni smo da djeca u školu dolaze iz različitih porodica, znači svi su već usvojili neke običaje, navike, ponašanja i uvjerenja, a onda je naš zadatak da prilagođavamo njihove različitosti i da ih pokušamo preobražavati i da svojim primjerom spontano “nametnemo” pozitivne odgojne komponente i da pokušamo izbrisati one negativne.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Posebni uslovi rada izazvani pandemijom COVID 19 usmjerili su nas i na nove pristupe načina učenja i poučavanja, na novi pristup samom odgojno- obrazovnom radu, pa i novom načinu organizacije vannastavnih aktivnosti. S obzirom na to da je u 2020/202. godini nastava realizovana uglavnom online i da učenici nisu bili u školi odlučili smo se za inovacije u planiranju i realizaciji vannastavnih aktivnosti u novim okolonostima, koje su u periodu pandemije izazvane. Ovdje bih poseban akcenat stavili na učenike, koji su nas inspirisali da se prilagodimo novonastaloj situaciji, jer su učenici željeli da nastave sa radom u našim sekcijama, a znamo da je jedan o važnih ciljeva vannastavnih aktivnosti i razvoj društvene odgovornosti kod djece, empatije i međusobnog uvažavanja, Oni ih mogu podstaći na promišljanje o tome na koje sve načine svoja znanja, vještine, ideje i sposobnosti mogu koristiti kako bi doprinijeli dobrobiti drugih i zajednice. Na taj način djeca uče da su i ona važan dio te zajednice, i da je mogu mijenjati i unapređivati. To su naši učenici pokazali svojom inicijativom da nastavimo sa aktivnostima i da zajednički pronađemo nove načine i pristupe , metode i strategije daljeg rada.

Priprema: Online projekti nastali tokom perioda pandemije COVID 19 u posebnim uvjetima učenja i poučavanja

Pogledaj praksu
27 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram