• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

RADENKA BUTULIJA I MIRJANA VUJOVIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Inovativne nastavne prakse trebaju da u potpunosti doprinesu cjelokupnom razvoju djece i njihovih kompetencija, te da podstiču aktivno uključivanje djece u svakodnevni proces učenja. Svako dijete može učestvovati i doprinjeti razvoju inovativnog nastavnog procesa ako ih dovoljno dobro motivišemo, zainteresujemo, pružimo zanimljive resurse i uključimo u taj proces.
Djeci trebamo ponuditi takve modele učenja koji će ih motivisati da razvijaju svoju kreativnost, stvaralačko mišljenje i sticanje novih znanja koja će učiti kroz igru.

KRATAK OPIS PRAKSE:
U radu sa djecom koristile smo DUGMIĆE različitih oblika, veličina, boja i tekstura. Ovi predmeti određene praktične funkcije u stvaralačkoj igri djece postajali su veoma zanimljive i podsticajne igračke i to na jedan veoma inovativan način. Dugmići koji su do tada uglavnom bili na košuljicama, haljinicama, pantalonama i slično, našli su se na njihovim stolovima i „pretvarali“ u interesantne igračke po mjeri djeteta sa bezbroj različitih mogućnosti oblikovanja igračke i tako stvarali pravo kreativno bogatstvo. Mogućnost kombinacija i kreacija u igrama sa dugmićima su neograničene i praktično bezbrojne. Posebna vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u tome što su djeca sama pronalazila i stvarala pravila i kriterije po kojima su manipulisali datim materijalom. Djeca su bila motivisana da kroz igru pokažu šta znaju, šta uočavaju, šta osjećaju, šta mogu, šta žele i to aktivnim uključivanjem i manipulisanjem, što i jeste najbliže njihovom uzrastu, pa su igrolike aktivnosti dobijale izvanrednu edukativnu funkciju. Edukativne aktivnosti su nam poslužile da na najlakši način kroz igru pomognemo djeci da uz dugmiće pokrenu „mozak i prstiće“ stvarajući kreativna dostignuća na nov i neobičan način kao dobar preduslov pripremanja djece za školu i život uopšte.

Priprema: RAZVIJANJE KREATIVNOSTI KORIŠĆENJEM PEDAGOŠKI NEOBLIKOVANOG MATERIJALA U DJEČIJOJ IGRI

Pogledaj praksu
25 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram