• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

MILENA ĐOROJEVIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Nakon višegodišnjeg rada sa djecom mlađeg školskog uzrasta, shvatila sam da je izuzetno važno da se proces usvajanja znanja odvija kroz aktivnosti koje će djeci biti zabavne i zanimljive. Zato je neophodno da mi učitelji neprestano tragamo za novim načinima koji bi kod učenika povećali motivaciju za rad i proširili njihova interesovanja. Takođe, nesumnjiva je važnost zajedničkog angažmana u realizaciji nekog projekta, bilo da je u pitanju obično uređivanje škole ili osmišljavanje nekog novog didaktičkog sredstva. Činjenica da smo svi zajedno učestvovali u postizanju nekog rezultata, stvara kod učenika osjećaj pripadnosti grupi, prihvaćenosti i sopstvene važnosti. Od izuzetnog je značaja i samostalno prikupljanje informacija, uobličavanje toga što je prikupljeno i sposobnost da se stečeno znanje javno prezentuje i prenese vršnjacima. To učenika stavlja u samo središte obrazovnog procesa, omogućava mu da stekne sigurnost i mogućnost da ono što je naučio može i praktično da primijeni. Kako se posljednjih godinu dana suočavamo sa brojnim problemima koji su izazvani lošom epidemiološkom situacijom, imamo zadatak da neprestano pronalazimo nova rješenja kako bismo te probleme prevazišli ili makar ublažili. Na taj način dajemo i učenicima primjer, podstičemo ih da budu optimisti i da na neke alternativne načine, koristeći savremenu tehnologiju, riješe problem smanjene komunikacije sa svojim vršnjacima, manjak kulturnih podsticaja i slično. Nadam se da ova praksa objedinjuje i oslikava sva moja uvjerenja i da sam uspjela da motivišem svoje učenike, ali i učenike i kolege iz drugih škola da i sami nešto slično urade.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Nakon višegodišnjeg prikupljanja starih predmeta sa učenicima i roditeljima naše škole, od stare i zapuštene prostorije napravili smo školski muzej. Zajedno smo ga renovirali, očistili i opremili, a zatim je svako od učenika izabrao jedan predmet o kome je tražio podatke na internetu, u knjigama, časopisima i slično. Osim toga, učenici su razgovarali sa starijim ukućanima, rođacima, komšijama i tako došli do saznanja kako su se ti predmeti ranije koristili. Kada su prikupili dovoljno informacija, snimali smo kratki video koji smo slali učenicima i učiteljima drugih škola. Tako su oni mogli da dođu u virtualnu posjetu našem muzeju i da nauče nešto što možda nisu znali. Takođe, i njih smo pozvali da odaberu nešto zanimljivo iz svoje škole i da svoj video ili fotografije pošalju na našu imejl adresu. Na taj način, kroz međusobnu saradnju, druženje, istraživanje i zabavu, svi učenici su se angažovali u sticanju novih znanja, a zatim su to što su naučili prezentovali i prenijeli svojim drugarima.

Priprema: MALI VREMEPLOVCI

Pogledaj praksu
27 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram