• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

MERIMA PIVIĆ, MUNIRA KAVAZOVIĆ, SAMIRA PAŠALIĆ, EDINA SKOPLJAK

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Naše pedagoško uvjerenje polazi od činjenice da je svako dijete zasebna individua sa različitim razvojnim karakteristikama, različitim sposobnostima i mogućnostima u odnosu na druge. Ovakve sprecifičnosti svakog djeteta su izazov, ali i potencijal koji treba razvijati. Uspjeh kolektiva zavisi od svakog njegovog pojedinca. Individualizirani pristup djetetu, dakle, doprinosi razvoju samog djeteta i njegovog potencijala, ali i sveukupnom uspjehu kolektiva u kojem dijete boravi i uči. Djeci se pruža mogućnost da aktivno učestvuju, osmišljavaju, kreiraju, aktivno se potiče njihova mašta i radoznalost, kako kroz usmjerene, tako i kroz slobodne aktivnosti. Na ovaj način, ukoliko dijete osjeti da je bitno, da se njegovo mišljenje uvažava, time će se kod djeteta razviti privrženost kolektivu, te osjećaj zadovoljstva samim sobom. Shodno navedenom, aktivnosti koje provodimo imaju za cilj da svako dijete aktivno učestvuje u njima, te da se angažuje onoliko koliko mu njegovre individualne sposobnosti i mogućnosti dozvoljavaju. Nijedno dijete se ne smije osjećati zanemareno, usamljeno i odbačeno od svoje grupe. Naša misija je da postavimo temelje razvoja uspješnih, obrazovanih, ostvarenih, budućih generacija koje će mijenjati svijet oko sebe.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Kada prema našem planu i programu dođemo do teme zanimanja ljudi, djeci obično prikažemo zanimanja poput: stomatologa, frizera, trgovaca, policajca, što podrazumijeva posjetu: stomatološkoj ordinaciji, frizerskom salonu, podavnici, policijskoj stanici.. Ali, to su profesije ljudi koje djeca mogu vidjeti u svakodnevnom životu. Iako smo sa djecom radile nabrojana zanimanja, željele smo sada prikazati nešto što nije svakidašnje, nešto drugačije, neobično, a da djeci bude zanimljivo i lahko usvojivo. Nabrajajući zanimanja došle smo i do zanimanja rudara. Zanimanje rudar je specifično iz više razloga. Prvi razlog je što djeca nemaju priliku otići ispod zemlje i vidjeti šta to konkretno rudari rade i gdje se njihov posao odvija. Drugi razlog tiče se velikog rizika i opasnosti obavljanja ovog posla, od samog ulaska u jamu pa do nekih nepredvidivih situacija. A da je svako zanimanje jednako važno za svaku zajednicu, da ga jednako vrednujemo i da nema zanimnja kojeg se neko može stidjeti, još je jedan u nizu razloga koji su nas potakli na realizaciju ovog projekta.

Priprema: Iako tamna, zasjala je u punom sjaju

Pogledaj praksu
25 Januara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram