Fatima Ćoralić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Pedagoška uvjerenja koja zastupam temelje se na prijateljskom i partnerskom odnosu nastavnika sa učenicima. Djeca mnogo lakše i bolje uče od ljudi prema kojima osjećaju ljubav i s kojima osjećaju sigurnost. Obzirom da hemija nije baš omiljeni predmet većine učenika, pokušala sam kroz razgovor sa svojim učenicima utvrditi u čemu je problem. Učenici teško i napamet uče ono što ne razumiju. Da bi moji učenici što bolje razumijeli nastavne sadržaje iz hemije, pokušavam te sadržaje učiniti što zanimljivijim.
Kroz svoj nastavnički angažman shvatila sam da je nastava poput pozorišta, što je zanimljivija predstava to je publika zainteresovanija za gledanje.
U tu svoju predstavu treba uključiti što više nastavnih pomagala, vizuelnih sadržaja, modela, eksperimenata i drugih glumaca.
Danas se trudim svoju publiku što više uključiti u kreiranje svakog časa. Što više sami urade, to će lakše zapamtiti i bolje razumjet. Moj rad se zasniva na insistiranju da shvate procese i pojave u prirodi, ne da nauče taksativno nabrajati činjenice.
Mislim da na ovaj način izvodim uspješne generacije učenika, kojima pomažem da nauče učiti kroz razumijevanje i primjere.

KRATAK OPIS PRAKSE
Projekat je takmičarskog karaktera i učenici u toku jednog mjeseca treba da naprave model atoma. Cilj projekta je razumijevanje strukture tvari i gađe atoma. Radeći ovaj posao shvatila sam da će učenici najlakše razumjeti građu atoma, broj ljusaka i raspored elektrona u njima, položaj jezgra i čestica u njima, ako sami naprave model.
U toku mjesec dana učenici najprije odeberu atom čiji će model napravit, a zatim izračunaju broj elementarnih čestica.
Nakon toga biraju materijal od kojeg će paviti model.
Učenici modele prave kod kuće tokom mjesec dana uz stalne konsultacije sa mnom.
Nakon toga se organizuje izložba modela koja je takmičarskog karaktera.
Na izložbi se ocjenjuje tačnost modela, izgled modela i znanje učenika o atomu, tj. modelu atoma koji je napravio.
Najbolji učenici dobiju medalje i pehar. Svi učenici koji naprave tačno model atoma koji su odabrali i objasne građu tog atoma na izložbi bivaju ocjenjeni ocjenom pet (5).

Priprema: „Izložba modela atoma“

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: