Fatima Ćoralić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Pedagoška uvjerenja koja zastupam temelje se na prijateljskom i partnerskom odnosu nastavnika sa učenicima. Djeca mnogo lakše i bolje uče od ljudi prema kojima osjećaju ljubav i s kojima osjećaju sigurnost. Obzirom da hemija nije baš omiljeni predmet većine učenika, pokušala sam kroz razgovor sa svojim učenicima utvrditi u čemu je problem. Učenici teško i napamet uče ono što ne razumiju. Da bi moji učenici što bolje razumijeli nastavne sadržaje iz hemije, pokušavam te sadržaje učiniti što zanimljivijim.
Kroz svoj nastavnički angažman shvatila sam da je nastava poput pozorišta, što je zanimljivija predstava to je publika zainteresovanija za gledanje.
U tu svoju predstavu treba uključiti što više nastavnih pomagala, vizuelnih sadržaja, modela, eksperimenata i drugih glumaca.
Danas se trudim svoju publiku što više uključiti u kreiranje svakog časa. Što više sami urade, to će lakše zapamtiti i bolje razumjet. Moj rad se zasniva na insistiranju da shvate procese i pojave u prirodi, ne da nauče taksativno nabrajati činjenice.
Mislim da na ovaj način izvodim uspješne generacije učenika, kojima pomažem da nauče učiti kroz razumijevanje i primjere.

Priprema: „Izložba modela atoma“

Pogledaj praksu
23 Marta, 2021
Powered by DOC.ba. Copyright © 2020 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: