Ermina Musić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Smatramo da posao prosvjetnog radnika nije posao, već misija! Ona zahtijeva predanost, strast i entuzijazam. Prosvjetni radnik mora biti aktivno prisutan, imati želju za davanjem sebe uvijek i sve više, ne zatvarati se u kalupe zastarjelih nastavnih planova i programa, te se slobodno prepustiti novim idejama i njihovim primjenama, te dopustiti učenicima da slobodno izraze svoju kreativnost kroz igru, istraživanje i slično.

Kratki opis prakse:

Školske 2017/2018. godine nas dvije smo uz pomoć kolega iz aktiva realizirale niz aktivnosti:
-Zidne novine „Upoznajmo slavne matematičare“ - kroz koje su učenici u toku mjeseca istraživali o jednom matematičaru i za svaku novu objavu dobijali bodove na aktivnost.

-Matematičko veče - učenici ove dvije škole su izrazili želju da se druže zajedno, a uz to da se i zabave uz matematiku. Svaki razred je predstavljala ekipa od 4 člana gdje su se takmičili sa ostalim učenicima iste dobi. Nakon toga uslijedile su nagrade i druženje uz muziku i zakusku.
-Dan broja π - učenici obje škole su kroz razne aktivnosti upoznali građane i učenike osnovnih škola o značaju broja π, dijeleći tkz. američke pite, lizala sa porukama o broju π, takmičili se u recitovanju decimala broja π, kvizovima, izveli igrokaz za djecu u vrtiću, a poentirali puštanjem balona na kojima su bile ispisane decimale ovog broja.

-String Art - učenicima je objavljen konkurs da se izrazre STRING ART tehnikom prikazujući matematički motiv. Učenici su se sami edukovali, te su na ČOZ-ovima vršili prezentacije da upoznaju sve učenike škole o ovoj tehnici. Na kraju je urađena izložba i komisija, koju je izabrao aktiv likovne kulture, je proglasila 10 najboljih radova.

Priprema: „Do znanja kroz zabavu“

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: