Dragana Mališ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Svako dijete je posebno i svako se razvija na svoj način. Proces emocionalnog, socijalnog i intelektualnog razvoja, koji je započet u porodici, nastavlja se u školi mnogo intenzivnije. Smatram da je škola zajednica koja treba da razvija saradnju, otvorenost, prijateljstvo, toleranciju i ljubav prema učenju i napredovanju. U radu sa djecom nastojim da se osjećaju, prije svega,voljeno i prihvaćeno baš takvi kakvi jesu. Zajedno učimo na greškama, maštamo, razvijamo kritičko mišljenje, učimo da dostojanstveno prihvatamo i pobjede i poraze, igramo se, pomažemo jedni drugima, smijemo se, stičemo i produbljujemo prijateljstva, trudimo se da napredujemo, učimo da budemo tolerantniji, da praštamo i da rastemo u svakom pogledu.

Uvijek polazim od činjenice da ukoliko želim djecu učiti vrijednostima moram živjeti te iste vrijednosti. Djeca to osjete i nagrade riječima ali i osmjesima i pogledima koji govore više od bilo koje riječi. To mi daje snagu i energiju za još bolji rad.

Kratki opis prakse:

Inovativna praksa Budi DRUGačiji osmišljena je sa ciljem da djeca počnu da žive vrijednosti. Praksa je sprovođena kroz časove odjeljenjske zajednice u VI-1 odjeljenju i kroz razne vidove vannastavnih aktivnosti. Program radai i saradnju sa lokalnom zajednicom sam inicirala ja ali ono što me raduje i čime se ponosim jeste da su učenici vrlo brzo prepoznali vrijednosti i sami predlagali aktivnosti. Učili smo da Budi DRUGačiji znači da smo svi posebni ali da u okviru toga trebamo biti drugovi, tj. prihvatati druge takvim kakvi jesu. Takođe, učili smo se kritičkom mišljenju i zalaganju za prave vrijednosti, prihvatajući ih ne kao niz pravila koja nam nešto propisuju već kao vrijednosti koje nas motivišu i ispunjavaju pozitivnom energijom. Družili smo se sa djecom iz Centra za djecu sa smetnjama u razvoju, saradjivali sa Crvenim krstom, organizovali razne radionice za izradu predmeta čijom prodajom bi nekom pomogli i priključivali se svim humanitarnim akcijama u skoli. Takođe, kvalitetnije smo provodili slobodno vrijeme tako što smo organizovali gledanje filmova, proslavu Nove godine i organizovanje izleta sa drugim odjeljenjima. Učili smo da slušamo i prihvatamo drugačiju vrstu muzike od aktuelne. Razvijali smo ekološku svijest i odgovornost. Osim toga, kroz brojne razgovore smo učili kulturu govora i ophođenja.

Priprema: Budi DRUGačiji

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: