• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Azra Vrević

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

„Dobra škola ne nastaje kao gotova smrznuta večera koja se petnaest minuta drži u mikrovalnoj pećnici, nego kao rezultat polaganog ukuhavanja brižljivo izmjerenih sastojaka.“(Stoll i Fink2000.str.37). Škola je centralno mjesto svake zajednice,s mnoštvom specifičnosti koje joj daju jedinstven identitet, prepoznatljiv u javnosti s obilježjem dinamičnosti života i rada pedagoških radnika, učenika i roditelja. Za dobru školu nije dovoljan samo dobar nastavnik, potrebno je mnogo više od toga. Kako škole predstavljaju srce zajednice u kojima su smještene, ono je snažnije u manjim sredinama jer je baš škola glavni pokretač kulturnih dešavanja u mjestu. Osnovni princip mog polazišta je da je škola mjesto neraskidive suradnje između učitelja, nastavnika i učenika. Ostvarivanje partnerskog odnosa s roditeljima afirmiše rad učenika koji je od velike važnosti za sticanje znanja i iskustava, razvijanje istinskih ljudskih vrijednosti, prijateljstava, međusobnog razumijevanja i pomaganja. Svako dijete polaskom u prvi razred osnovne škole postaje učenik dio razredne zajednice, dio jedinstvene cjeline. Želim učenje prenijeti na ulicu, kuću, dom, proširiti vidike, a baš roditelji su partneri koji zajedno s nama učiteljima mogu doprinijeti u podizanju kvaliteta učenja učenika, samim time i obrazovanja. Svako dijete je neispričana priča, a nastavnik čarobnjak koji nastoji pronaći baš pravu čaroliju kojom bi podstakao dijete da uči istražuje i napreduje u svim segmentima. Kroz rad u obrazovnom procesu nastojim ojačati poveznicu između roditelja i škole, te izgrađivati suradnički odnos. U odgojnoobrazovnom radu neprestano istražujemo nove tehnike, ideje koje se mogu primjeniti u radu. Cilj mi je prevenstveno izgraditi dobre temelje za buduće ljude, izgrađivati pozitivne stavove, želju za učenjem, istraživanjem i napredovanjem. Kada imamo potporu i suradnju roditelja put ka cilju je lakši.

Kratki opis prakse:

Klub Cvrčak Praksa, koja se razvila u suradnji s roditeljima učenika prvog razreda, a imala je za cilj poticati pravilan razvoj dječijeg govora, i poboljšati govorne kvalitete šestogodišnjaka.

Odvijala se tokom tromjesečnih radionica, kroz koje smo vježbali pravilnu artikulaciju glasova bosanskog jezika, vježbali razvoj motorike, poticali suradnički odnos između učenika i izgrađivali partnerski odnos s roditeljima. Praksa se odvijala na način da smo formirali klub naziva Cvrčak koji su činili svi učenici prvog razreda i roditelji učenika koji su imali govorne poteškoće. Odvijala se tokom mjeseca oktobra, novembra i decembra 2017.godine, kroz razrađen plan aktivnosti, kroz zasebne radionice tokom mjeseca oktobra, novembra i decembra, i kroz časove: bosanskog jezika i književnosti, likovne i muzičke kulture. U realizaciji projekta učenici su međusobno surađivali, učili jedni od drugih, te međusobno surađivali s roditeljima.

Priprema: Cvrčak

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram