• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

ARIJANA ALISPAHIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Smatram da je uloga edukatora ( nastavnika, stručnog saradnika…) da bude moderator, neko ko će usmjeravati i uticati na učenike da osavremene proces učenja, te da kod učenika razvije samostalnost kod snalaženja u upotrebi raznih informacijskih izvora. Vjerujem da svi podjednako možemo sudjelovati u procesu učenja, prema mogućnostima i potencijalima. Da bismo uspjeli u tome, edukator uvijek mora biti otvoren za „rad na sebi“ i da prevaziđe užestručni krug učenja i djelovanja. Obzirom da nefleksibilan NPP i predviđeni sadržaji ne ostavljaju puno prostora za razvoj kreativnosti i kritičkog mišljenja kod učenika, smatram da osim primjene inovativnih metoda i strategija na času, neformalni oblik učenja ( radionice, projekti, sastanci, debate, ...) otvara prostor za građenje pozitivne, poticajne atmosfere učenja, stalnog promišljanja o sadržajima, povezivanja stečenog znanja sa životnim izazovima i situacijama. Vjerujem da svi u čvrstom lancu obrazovno-odgojnog procesa imamo zajednički cilj, a to je uspjeh učenika. Ne zanemarujući važnost formativnog ocjenjivanja, mislim na uspjeh učenika u smislu razvijanja životnih kompetencija i vještina, koji svakako počinju sa informacijskom I medijskom pismenošću i kritičkim promišljanjem.

KRATAK OPIS PRAKSE:
Učenici IX razreda povezali su se sa svojim vršnjacima iz škole Het Bouwens u Panningenu, u Nizozemskoj. Učenici su se tokom 6 sedmica upoznavali i družili u online okruženju. Nakon toga su izradili pasoše kojima su predstavili nove prijatelje, kulturu, tradiciju, sistem školovanja, i druge zanimljivosti o njima, njihovom gradu i državi. Zajednički su izradili „pečat“ u pasošu kako bi potvrdili virtuelno putovanje u Nizozemsku, odnosno u Bosnu i Hercegovinu. Cilj je iskoristiti društvene mreže i komunikacionu tehnologiju za učenje, druženje, upoznavanje i istraživanje. Također, učenici su kroz razgovore i izradu pasoša razvijali svoje digitalne i komunikacijske vještine i unaprijedili poznavanje engleskog jezika, te pokazali razumijevanje medijske i informacijske pismenosti. Na najbolji način su predstavili sebe, svoju školu i svoju domovinu. Stekli su prijatelje, učili kroz neformalni razgovor, istraživali I naučili selektovati, vrednovati informacije te ih predstaviti.

Priprema: PEN PAL – UČENIKU IMA KO DA PIŠE...

Pogledaj praksu
2 Februara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram