• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Amela Kukuruzović

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

kola je danas jedno od rijetkih mjesta gdje se djeca mogu kontinuirano susretati, razgovarati, razmjenjivati ideje i usavršavati svoje socijalne sposobnosti. Međutim, škola kao prostor stvarnih susreta pogodna je i za odgoj o slobodnom vremenu. Slobodno je vrijeme danas moderna i vrlo složena pojava. Za učenike, to je vrijeme koje im ostaje na raspolaganju za njihove lične aktivnosti, u ovisnosti od potreba i želja, nakon što izvrše školske i kućne zadatke. Korisnim i aktivnim provođenjem slobodnog vremena, učenici vremenom uzimaju aktivno učešće u društvenoj zajednici. Učenici postaju odgovorniji, samim tim i organizovaniji, fleksibilniji i tolerantniji jer prihvataju i shvataju nešto novo i drugačije od onoga na što su navikli u porodici, školi, društvu ili bližem okruženju.
Uz sticanje znanja i nove kvalitete znanja, važna je i zadaća poticanje interesa, pobuđivanje znatiželje, identifikacija i podrška darovitim učenicima te učenicima koji pokazuju pojedinačan interes za pojedina područja. Ako slobodno vrijeme shvatimo kao prostor samoaktualizacije i ostvarenja osobnosti, sasvim je razumljiv interes pedagoga za razumijevanjem, istraživanjem i unaprjeđivanjem ovoga područja odgojnoga djelovanja.
Izvannastavne i izvanškolske aktivnosti trebaju kvalitetno ispuniti učenikovo slobodno vrijeme i biti izabrane od strane samoga učenika. Izvannastavne i izvanškolske aktivnosti javljaju se kao odgovor na pitanje zbrinjavanja djece u vrijeme u kojemu je uobičajeno da su oba roditelja zaposlena, a takođe i za djecu koja nisu u mogućnosti da svoja znanja proširuju van redovnog nastavnog procesa. Kod učenika je potrebno voditi računa da ne budu preopterećeni učešćem u velikom broju sekcija i sportskih aktivnosti. To bi moglo izazvati neželjeni efekat pri obavljanju školskih i porodičnih obaveza. Jer bilo šta u životu da radimo to treba imati mjeru, pa makar to bile i dobre stvari po nas. Kvalitetno organizirano slobodno vrijeme pomaže ne samo u razvijanju dodatnih kompetencija kod djece, već i u poboljšanju ponašanja i uspjeha u školi.

KRATAK OPIS PRAKSE
JU OŠ Kiseljak, Tuzla, je škola koja se nalazi na periferiji grada Tuzla. Zajednica u kojoj se škola nalazi je veoma specifična s obzirom da veći dio zajednice u kojoj se škola nalazi obuhvata Romsko naselje i u vezi s tim našu školu pohađa 80% učenika Romske populacije. Veliki su izazovi u organizaciji našeg posla i djelovanju u odgojnom obrazovnom procesu, a sve u cilju da se djeci stvaraju jednake prilike za uspjeh. Opservacijom načina na koji provode učenici/e naše škole svoje slobodno vrjeme, ovom praksom se nastojalo doprinjeti struktuiranom provođenju slobodnog vremena učenika u prostorijama škole prema njihovom iskazanom interesu i sugestijama kako i na koji način žele provoditi slobodno vrijeme u školi, kao i koju podršku očekuju unutar škole. Provodeći aktivnosti ove prakse, uveliko se doprinjelo organizovanju vremena učenika u prostoijama škole u svrhu jačanja njihovih ličnih kompetencija i sposobnosti.

Priprema: „Kutak za učenike“

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram