• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Amela Begović i Aldin Boškailo

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

...Životni poziv profesora za nas je jedno od najljepših, najhumanijih, ali ujedno i najodgovornijih zanimanja koje postoje. Želimo biti dobar primjer učenicima, jer obrazovanje je odskočna daska za njihovu budućnost, te nastojimo biti dio njihove uspješne prošlosti koju će kvalitetno iskoristiti za sticanje novih, kvalitetnih znanja i saznanja. Sa učenicima nastojimo da uspostavljamo dobar odnos, da zajedno gradimo most povjerenja pun znanja. Svakodnevno se educiramo u primjeni nove tehnologije i novih metoda učenja, budući da učenici na taj način ne samo da redovnije uče i da im je zanimljivije, već to rade na jedan savremen i kreativan način. Također, redovno učestvujemo na brojnim domaćim i međunarodnim naučnim skupovima, konferencijama, stručnim usavršavanjima i pratimo najnovija istraživanja iz nauke, budući da smatramo da se profesor stalno mora educirati u svojoj oblasti, jer djeca zaslužuju da dobivaju najnovije informacije iz nauke.
Daljnjim usavršavanjem i napredovanjem, još ćemo više oplemeniti svoj rad i odnos prema radu i nastojati ćemo da svoje znanje prenesemo, ne samo učenicima, već i kolegama koje žele da prihvate, i kroz naše iskustvo promijene nešto u svom radu. Truditi ćemo se da naše metodičko-didaktičke pripreme budu model rada mlađim, ali i drugim kolegama, te i njihov putokaz prema uspješnom i kvalitetnom nastavnom procesu.
I na kraju, moramo biti u svakom trenutku svijesni da smo upravo mi osnovna i neophodna karika koja će kompletirati lanac znanja ove mladosti i koja će stvoriti bolju i ljepšu budućnost...

KRATAK OPIS PRAKSE
Učenici su dobivali zadatke da istraže i prikupe podatke, na početku o simptomima dijabetesa, uzrocima, posljedicama i u konačnici o prevenciji dijabetesa, što su kroz redovan nastavni program iz biologije i hemije i prezentirali. Posljednji segment, prevencija dijabetesa, ima poseban akcenat na zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, a do zaključka su učenici dolazili samostalno. Naglasak je stavljen na zdravu ishranu, koja je tokom časova hemije dodatno praćena kroz obradu hranjivih tvari: lipida, bjelačevina, vitamina, mineralnih soli , vode..., dok je iz biologije dodatno praćena kroz obradu energetske vrijednosti hrane i pravilne ishrane. Sve prezentacije pratila je bogata diskusija, a nastavni proces je realizovan primjenom strategija Kritičkog mišljenja: semafora pitanja, tri sprata intelekta, KWL tabele, kružnog organizera, Vennovog dijagrama, izrade Pisma uvjeravanja i eseja kao i kompletnog rada o dijabetesu sa svim pratećim podacima, analizama i zaključcima, do kojih su učenici došli tokom istraživanja, čime su savladali i obavezu pisanja i izrade dobrog maturskog rada u srednjoj školi.
Prikupljanje statističkih podataka o razini glukoze u krvi kroz grupe sa i bez fizičke aktivnosti i navike zdrave / nezdrave ishrane, također su bitno uticale na izmjenu učeničke svijesti o ozbiljnosti primjene zdravih stilova života.

Priprema: Dijabetes u školi – tihi ubica današnjice

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram