• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Alisa Trtak

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Iako po profesiji Profesor razredne nastave, već 23 godine odgajateljica sam u JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, od čega posljednjih 10 godina angažovana kao odgajatelj na realizaciji kraćeg specijaliziranog programa ''Rano učenje engleskog jezika'' za blizu 200 djece uzrasta od 3-6 godina. Pored toga urednik sam i administrator web i fb stranice Ustanove, a uređujem i svoju fb stranicu ''Na nama ostaje svijet'', sa više od 2.000 pratilaca, čiji je fokus podizanje svijesti o zaštiti dječijih prava općenito.
Spisateljica sam za djecu i do sada imam objavljene dvije zbirke poezije ''Na nama ostaje svijet'' i ''Peto godišnje doba'' te tri stihovana igrokaza (slikovnice) ''Djeda Mraz u šumi'', ''Novogodišnja bajka'' i ''Eko Zeko''. Autorica sam i nekoliko nagrađivanih priča, a za potrebe Ustanove i unapređenje odgojno-obrazovnog rada pisala sam brojne programe, stihove i nekoliko dramskih tekstova.
U odgojno-obrazovnom procesu volim uvoditi inovacije, istraživati, pratiti i učestvovati u kulturnoj i javnoj djelatnosti, biti informisana, permanentno se stručno usavršavati, obogaćivati svoja profesionalna znanja, vještine i sposobnosti i stalno iznova pomjerati i pred sebe postavljati nove izazove.
U fokusu mojih pedagoških uvjerenja su DIJETE i NJEGOV DOŽIVLJAJ SVIJETA. Dječija radoznalost me motiviše, dječija mašta inspiriše, kreativnost pokreće ka novim izazovima, a razumijevanje dječijeg doživljaja i viđenja svijeta oko sebe smatram vječom zagonetkom. Razumijeti taj bogati, netaknuti i tajanstveni svijet i izdići sebe na nivo djeteta, po meni znači biti dobar odgajatelj. Nimalo jednostavan zadatak, veliki izazov, još veća odgovornost, koja nas istovremeno i obavezuje i oplemenjuje.

KRATAK OPIS PRAKSE
Ilustrirana slikovnica u formi stihovanog igrokaza ''Eko Zeko'', objavljena je u tiražu od 1000 primjeraka i prvo je izdanje Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica (u daljem tekstu: Ustanova), koja se do sada nije bavila izdavačkom djelatnošću. Zahvaljujući apliciranju na raspisani Javni poziv za projekte iz oblasti zaštite životne okoline Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK za 2016. godinu, projekat je odobren i podržan od strane pomenutog ministarstva.
Uslijedila je publikacija slikovnice te pripreme za njenu promociju u vidu predstave za djecu, koja je održana 19.04.2017. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Nakon promocije i premijernog izvođenja predstave, uslijedila je promocija po vrtićima Ustanove, druženje sa djecom Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu i posjete osnovnim školama. Cilj svega pomenutog jeste kod djece predškolskog i ranog školskog uzrasta stvarati i razvijati svijest o potrebi i značaju očuvanja prirodne okoline, na inovativan, drugačiji i djetetu prilagođen, zanimljiv i razumljiv način. Pomenutom praksom za relativno kratko vrijeme objedinjeno je više različitih komponenata odgojno-obrazovnog rada (slikovnica ekološkog sadržaja kao radno-igrovno sredstvo, reciklaža kao način razvijanja ekološke svijesti kroz pripremu scene, scenski izraz sa akcentom ''dijete na sceni'' i stvaranje ekoloških navika kroz scenski izraz, učenje po modelu i drugi). Pomenutom praksom sa akcentom na ekološko obrazovanje istovremeno je obuhvaćen veoma veliki broj djece, a pomenuta praksa nije iscrpljena niti do danas, kako kroz slikovnice koje se i dalje čitaju i listaju, tako i kroz nove izvedbe predstave koje su već zakazane.

Priprema: ''Eko Zeko'', publikacija i dramatizacija slikovnice

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram