• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

IZAZOVNI PETAK – Rezultati izazova i preporuke za vikend

IZAZOVNI PETAK 1- 03.04.2020.godine

Šta su vaša djeca spakovala u vremensku kapsulu? Po čemu misle da ljudi iz budućnosti trebaju pamtiti
ovo vrijeme? Postavite svoje radove u odgovoru na ovaj post a mi ćemo ih složiti u galeriju! Do tada pogledajte šta su spakovali učenici i učenice Idmire Duran iz OŠ “Sokolje” na videu u nastavku!

Šta gledati ili čitati za vikend? Imate li prekoruke ili ideje? O čemu možemo razgovarati nakon toga? Tokom jučerašnjeg dana, 02.04. obilježen je Međunarodni dan dječije knjige. Ovaj dan se obilježava od 1967. godine i povezan je sa datumom rođenja Hansa Kristijana Andersena, „kralja“ bajki, koji je za sobom ostavio neke od najljepših priča za djecu, poput Ružnog pačeta, Male sirene, Snježne kraljice,
Palčice, Djevojčice sa šibicama.

Pogledajte neki od filmova snimljenih prema Andersenovim bajkama ili se podsjetite ovihdivnih priča. Ako to bude Djevojčica sa šibicama, poslužite se pitanjima u prilogu. Ova pitanja vas mogu inspirisati i za razgovor sa djecom o drugim pričama, knjigama, predstavama ili filmovima.

Prilog možete pronaći na sljedećim linkovima: PDF – Djevojčica sa šibicama ili DOC – Djevojčica sa šibicama.

#nastavnicisuvažni

 

IZAZOVNI PETAK 2 – 10.04.2020. godine

Pristiglo nam je mnoštvo radova za prvi broj dječijeg časopisa! Užurbano ga priprema naš inovativni nastavnik Ernad Osmić, a ovaj prvijenac će ugledati svjetlo dana u nedjelju.

Kada smo već kod Ernada, da li ste pogledali njegove video materijale o rečenicama? Nećete se pokajati, a svašta možete naučiti! Njegov kanal nalazi se na ovom linku, ali ga možete pronaći na oficijelnom YouTube kanalu Step-a.

Još malo inspiracije vezane za izradu video materijala – pogledajte i inspirišite se radovimakoje su pripremile dobitinica NIN-a Medisa Aljukić i inovativna nastavnica Edita Kevro.

Ovog petka, preporuka za film „101 dalmatinac“ stiže nam od našeg Boška Jovičića, koji je za vas pripremio i izazovna pitanja na tri nivoa. Film možete pogledati na ovom linku.

Preporuka i zabavne aktivnosti nakon čitanja knjige Vlak u snijegu Mate Lovraka dolaze nam od učiteljice Aide Dolić iz Sarajeva. Pronađite na ovom linkua ako je neko ipak za istoimeni film evo poveznice.

Naša stepovka Ilma Islambegović napravila je za vas super tekst o online teatarskim predstavama. Pogledajte na linku u nastavku i organizujte svoje “kućno pozorište” za predstojeći vikend. LINKOVI ZA POZORIŠTA

#nastavnicisuvažni

IZAZOVNI PETAK 3 – 17.04.2020. godine

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige, 23.04. narednu sedmicu proglašavamo sedmicom čitanja i čitalačke pismenosti. Šaljite nam svoje ideje i radove koje potiču djecu da čitaju sa razumijevanjem, čitaju kritički i sa uživanjem.

 

Jedna poslastica za vas – profesorica II gimnazije u Sarajevu, naša draga NIN-ovka Adila Salibašić je pokrenula sa učenicima pisanje bloga pod nazivom „Ljetopis u doba korone“. Blog možete pronaći na OVOM LINKU.

Više o cijeloj ideji i kako je nastala na ovom linku.

A povodom Svjetskog dana umjetnosti koji je, upod pokroviteljstvom UNESCO-a i u čast rođenja Leaonarda da Vinčija obilježen 15.04. Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića prvi put je u svojoj povijesti, otvorila  vrata virtualne galerije. Uživajte ovaj vikend na OVOM LINKU.

(ukoliko želite ŠETATI ovom izložbom slika putem mobitela potrebno je skinuti artsteps aplikaciju!)

MI OKO NAS/SUBOTOM U 18:00 sa Ivanom Zečević i Mirjanom Gavrić. Ne zaboravite da se prijavite na ovom linku. Svakako više o temi razgovora na ovom linku.

#nastavnicisuvažni

IZAZOVNI PETAK 4 – 23.04.2020.godine

Nastavljamo sa čitanjem! Tim povodom neka veče sa petka na subotu bude naša Noć knjige! Čitajte svi i sve šta vam padne pod ruku, čitajte na glas, čitajte sami ili u društvu…samo čitajte. Samo 20 minuta čitanja na dan čini ogromnu razliku u uspjehu djeteta. Podijelite sa nama svoje čitalačke avanture. Video, preporuku ili dobar link. U komentaru 🙂

Dopustite da vam Namir Ibrahimović čita iz knjige Leksikon intimnih gradova Jurija Andruhovyča, tekst: Detroit 2020. Izdavač knjige Fraktura, prevod: Dariya Pavlešen i Ana Dugandžić, 2019. 

Izazov za sutra… DAN BEZ EKRANA! Provjerite da li ste u stanju da jedan dan provedete bez ekrana i uređaja. Javite nam sutra kako prolazi dan bez ekrana. Šalimo se, javite se sljedeće sedmice.

 

Dok se radovi djece pakuju u novi „Oblak“, pogledajte danas pregled stanja u online obrazovanju u nekim od evropskih zemalja. Pregled su nam priredili Nijaz Zorlak i prof.dr. Sanela Merjem Rustempašić. Pregled možete preuzeti na OVOM LINKU. Prikupljeni podaci nam jasno govore da se nastavnička profesija u cijelom svijetu suočava sa sličnim izazovima, i da će biti važno da u budućnosti podijelimo stečena iskustva i znanja.

Govoriti o vrijednostima, stavovima, vještinama i znanjima potrebnim za izgradnju demokratskog društva je uvijek važno, a sada možda još i važnije. Priručnik „Poučavanje kompetencija za demokratsku kulturu kroz online nastavu“ nastao je u okviru zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope „Kvalitetno obrazovanje za sve“, a autorica je naša Radmila Rangelov Jusović. Možda vam neke od predloženih ideja mogu koristiti! POGLEDAJTE NA OVOM LINKU!

Naučili smo od Vedrana kako se računaju datumi Uskrsa i Vaskrsa, a sada učimo kako se određuju strane svijeta i smjera Kible. Pogledajte video u nastavku.

#nastavnicisuvažni

IZAZOVNI PETAK 6 – 08.05.2020. godine

PROPUSTILI STE WEBINAR ILI BESJEDU – ne zaboravite da sve webinare i Besjede možete pogledati na Youtube kanalu COI Step by Step

Pogledajte:

  • Arnesa Tufeka: „Upotreba Microsoft alata u online škole“ i „Class Notebook u aplikaciji Teams“
  • Nadu Sokolović: „Virtuelna sveska“ i  „Upotreba table u virtuelnoj učionici“
  • Dr. Radmila Rangelov Jusović – Kako voditi školu u doba korone – 1 i 2 dio
  • Ernada Osmića – Medijska pismenost 1, 2 i 3 pogledajte na OVOM LINKU.

Pratite i dalje najavu webinara za narednu sedmicu. Pripremamo i neka iznenađenja! Danas u 17:30 ne propustite webinar naše Lejle Hujdur na temu “e-Twinning alat za unapređenje savremene učionice”. Prijavite se na OVOM LINKU.

VRUĆA STOLICA Pogledajte najavu za Vruću stolicu. Prva i najhrabrija gošća AFERDITA TOPALOVIĆ dolazi nam iz Fojnice. Javite se i vi na nedim@coi-stepbystep.ba. Njen video pogledajte na OVOM LINKU.

 

BESJEDA O OBRAZOVANJU večeras ugošćuje uvaženog mr.sc. Selmira Hadžića, predsjednika Udruženja defektologa, edukatora-rehabilitatora “STOL”.

NAGRADNA IGRA za nastavnike i nastavnice! PRAVILA IGRE: Odaberite i delegirajte najdraži citat iz Besjeda. Navedite ime gosta i postavite citat u odgovoru na ovaj poziv. Citate možete postavljati svakoga dana do narednog petka. Postavićemo citate koje delegirate, a onda svi mogu glasati za onaj koji se vama najviše dopao. Šta je nagrada – nemamo pojma! Pripremaju je Nedim i Namir :).

#nastavnicisuvažni

IZAZOVNI PETAK 7 – 15.05.2020. godine

MEĐUNARODNI DAN PORODICE – Danas je međunarodni dan porodice koji se slavi pod pokroviteljstvom UN-a od 1993. godine. Danas se sjetimo svoje porodice, ali i svih onih porodica kojima je potrebna pomoć i podrška.

U tom duhu učinite nešto za članove svoje porodice, a posebno one najslabije i najnezaštićenije, a to su često stari. Njima je potrebna sva naša ljubav i briga, puno strpljenja i razumijevanja. Konkretne ideje i pomoć dolaze nam iz Bugojna iz MSŠ od profesorice HAMIRE SULTANOVIĆ KARADŽA i njenih učenika, koji su nam pokazali kako možemo olakšati život osobama koje pate od demencije. Njenu ideju pogledajte na OVOM LINKU.

NAJAVA SEDMICE: Naredne sedmice ćemo govoriti o refleksiji i refleksivnim praksama kao načinu da se osvrnemo na naučeno, osvijestimo i proces i rezultat rada, sumiramo šta smo spoznali o sebi i svom načinu učenja, kako to možemo pokazati sebi i drugima i sl.

TEMA SEDMICE: Naredne sedmice sa djecom govorimo o ljudima koji su svojim djelima učinili da ovaj svijet bude bolje mjesto za sve nas, koji su se borili za pravdu i pravičnost i pomjerali granice civilizacije. To mogu biti naučnici, humanisti, istraživači, ali najviše borci za ljudska i dječija prava. Oni su često prošli neprimjećeno u našim udžbenicima, ili ih tamo nije ni bilo, a njihova djela i doprinos su temelj vrijednosti i sloboda koje danas imamo i često uzimamo zdravo za gotovo.

A danas još jedno iznenađenje! Po prvi put sa nama prof.dr. BERNADIN IBRAHIMPAŠIĆ i predavanje koje ne želite propustiti: „Matematika koju ne primjećujemo, u nama i oko nas!” Pogledajte video, i biće vam jasno zašto trebate biti sa nama danas u 17:30! Video pronađite na OVOM LINKU.  Prijave su još uvijek moguće na OVOM LINKU.

#nastavnicisuvažni

IZAZOVNI PETAK #8 – 22.05.2020.godine 

Više od 2 mjeseca smo zajedno, bodreći i podržavajući jedni druge. Kao što smo najavili, danas se završava posljednja radna sedmica ove školske godine! Budite sa nama i naredne sedmice kako bismo se prisjetili svih aktivnosti, materijala, kreativnih ideja i resursa koje smo zajedno kreirali.

Pogledajte kako je VIJEĆE UČENIKA/CA jedne škole analiziralo prednosti oba modela realizacije nastavnog procesa – i ovaj online i onaj, kako su ga djeca nazvala „offline“. Učimo djecu da rješenja možemo tražiti i tako što sagledavamo prednosti, a ne tragamo samo za nedostatcima različitih pristupa! Sa djecom razgovarala doc.dr. Šejla Bjelopoljak.

U svjetlu istraživanja, nakon upitnika za roditelje i djecu, čije ćemo rezultate predstaviti naredne sedmice, pred vama je i UPITNIK ZA NASTAVNIKE/CE. Znamo da ste već pomalo umorni i preopterećeni obavezama, ali 10-tak minuta vašeg vremena će doprinijeti da dobijemo objektivnije rezultate i da se i glas nastavnka/ca čuje!

Još sutra u 18.00 MI OKO NAS sa Ivanom Zečević, Mirjanom Gavrić i Ednom Haznadarević! Prijave su još uvijek moguće na OVOM LINKU.

PREPORUKA ZA VIKEND: Pored propuštenih webinara i Besjeda, koje možete pogledati na Youtube kanalu COI Step by Step , preporučujemo Kratki sadržaj i serijal Medijska pismenost, koju priprema Ernad Osmić.

#nastavnicisuvažni

22 Marta, 2021

0 responses on "IZAZOVNI PETAK - Rezultati izazova i preporuke za vikend"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram