• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Diplomski rad Adne Sokolović na temu zelene pedagogije je korak za budućnost obrazovanja u BiH

Današnji dan je poseban za nas u Step-u i imamo razlog da slavimo. Slavimo i iz sebičnih razloga, jer je naša stipendistkinja Adna Sokolović odbranila svoj inovativan i nadasve bitan diplomski rad na temu zelene pedagogije, a isto tako slavimo jer je na nebu obrazovnih radnika još jedna zvijezda zasjala i to u velikom sjaju. Adna Sokolović je stipendistkinja Step by Stepa i u proteklih godinu dana radila je na svom završnom diplomskom radu na temu “Zeleni pedagoški koncepti u obrazovnim sistemima u BiH: činjenice i mogućnosti”. Adna je kroz Obrazovnu inicijativu za održivu budućnost učila i istraživala o ovoj oblasti, što joj je uveliko pomoglo u izradi diplomskog rada. Pitali smo Adnu o njenom radu.

Zašto si odabrala temu “Zelene pedagogije” za svoj diplomski rad?

U periodu od posljednjih sto godina, tempo zagrijavanja povećan je značajno zbog ljudskih aktivnosti, a posebno sagorijevanjem fosilnih goriva. Zbog potrebe da pronađemo funkcionalno rješenje došli smo do koncepta održivog razvoja. I u svemu tome smatram da postoji potreba za preispitivanjem postojećih filozofskih, vrijednosnih i praktičnih aspekata odgojno-obrazovnog djelovanja svuda, pa tako i u BiH. Željela sam ustvari vidjeti kakva je zastupljenost zelenih pedagoških koncepata u okvirima obrazovnih sistema u BiH, šta to olakšava a šta otežava njihovo provođenje i uvođenje u okvire sistema i na koji način koncept zelene pedagogije može promijeniti društvenu realnost i budućnost bosanskohercegovačkog društva.

Zašto smatraš da je ova tema važna?

Smatram da je ova tema važna jer je to jedini način kako bismo mogli osigurati prostor da buduće generacije i mi sa njima možemo da se nosimo sa promjenama koje nas čekaju. Potrebno je da integrišemo zelene pedagoške koncepte u naše obrazovne sistem da učenici mogli naučiti koristiti resurse na adekvatan način, dekonstruirati i ponovno konstruirati postojeća znanja i obrasce ljudskog djelovanja, a sve to u svrhu postizanja balansa koji je neophodan za opstanak ljudske civilizacije.

U svom radu ističeš koliko je zelena pedagogija važna u prevenciji krizne pedagogije. Šta stoji iza ovakve konstatacije?

Zelena pedagogija nam je važna kao prevencija krizne pedagogije kako bismo napravili temelj djelovanja bez da nas promjene mogu iznenaditi. Krizna pedagogija je tretmanska metoda i uvijek moramo razmišljati šta je to više što možemo ponuditi od nje. U ovom slučaju je to zelena pedagogija. Promjene u obrazovanju su u tom slučaju imperativ – ono mora biti smisleno, mora njegovati međuljudske odnose na jedan zdrav i funkcionalan način, graditi povjerenje i odanost; biti osovina provedbe i njegovanja pravde, ujedinjenosti, raspodjele odgovornosti, dosljednosti i balansa.

Sa ovom temom Adna se prijavila i na 3MT takmičenje (pisali smo ranije o ovom takmičenju) za studente i ovdje vam predstavljamo njeno kratko izlaganje. Pozivamo vas da podržite njen rad tako što ćete ga označiti sa “sviđa mi se”, ali vas pozivamo i da otvorimo diskusiju o temi o kojoj je Adna govorila u komentarima na našim mrežama. Budite slobodni podijeliti svoja promišljanja sa nama.

Puno sreće u daljem školovanju i radu želimo našoj Adni!

9 Juna, 2022

0 responses on "Diplomski rad Adne Sokolović na temu zelene pedagogije je korak za budućnost obrazovanja u BiH"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram