• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Vanja Jurilj: Djeca su nam prestala čitati

U drugoj epizodi treće sezone obrazovnog podcasta Besjede o obrazovanju, voditelji Nedim Krajišnik i Namir Ibrahimović su ugostili Vanju Jurilj, školsku knjižničarku i direktoricu za Europu Međunarodne asocijacije školskih knjižničara. Gospođa Jurilj je zaposlena u školi u Zagrebu, dok se u Sarajevu zatekla povodom Konsultacija o politikama i strategijama medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini.

Na početku razgovora sagovornica je ispričala svoj put do pozicije školske knjižničarka koja je napravila pravu oazu od prvobitnih 32 kv/m, sa kako kaže „najboljim knjižnim fondom“.

Kultura i razvoj čitanja je proces koji se uči tokom godina. „Škole osim što obrazuju, u smislu da posreduju informacije, imaju i odgojni dio koji nije samo ponašanje u svakodnevnici, nego je i odgoj ukusa.“ rekla je knjižničarka Jurilj. Književnost nas uči kako da razumijemo druge ljude, kako da razumijemo i situacije koje mi možda nećemo proživjeti ali upravo da bismo imali razumijevanja prema drugima koji možda jesu i postanemo empatični jedni prema drugima je bitno da čitamo i učimo djecu da čitaju i zavole književnost. Možemo i reći da je književnost prvi virtuelni svijet.

„Škola nije dosadna samo zbog dosadnih nastavnika, nego i zbog dosadnih učenika.“ rekla je knjižničarka Jurilj, aludirajući na to da djeca koja čitaju i imaju razvijenu kulturu čitanja postavljaju interesantna pitanja i čine da čas bude interesantniji. Pasivno sjedenje na času je svima dosadno.

„Od kako je promijenjen sustav vrijednosti, obrazovanje je u trajnom problemu. Ono nije na vrhu prioriteta ni pojedinca ni društva.“ kazala je Jurilj, dodajući da pristup koji društvo ima prema obrazovanju mora da se promijeni, koje ga smatra stavkom koja je veoma skupa i koja puno košta građane.

Poticanje učenika na čitanje više nije zadatak samo nastavnika/ca maternjeg jezika, nego i svi drugi nastavnici/e moraju da insistiranju da se čitaju knjige.

Ova treća sezona Besjeda o obrazovanju uvodi novi segment emisije – preporuku. U ovom slučaju je to knjiga poezije Emily Dickinson koju sagovornica smatra najboljom pesnikinjom i „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova koja nas i danas uči o vremenu koje sad živimo.

4 Novembra, 2021

0 responses on "Vanja Jurilj: Djeca su nam prestala čitati"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram