• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Ured za podršku studentima (UPS) nudi raznolike aktivnosti pored formalnog nastavnog programa

Ured za podršku studentima (UPS) nudi raznolike aktivnosti pored formalnog nastavnog programa

Za kraj četvrte sezone Besjeda o obrazovanju, imat ćete priliku da gledate i slušate serijal razgovora o upisima na nastavničke smjerove na fakultetima. Ovaj serijal započinjemo gošćama Sandrom Bjelan, Lejlom Osmić i Lejlom Kafedžić sa kojima govorimo o inicijalnom obrazovanju nastavnika, pedagoga, odgajatelja, motivaciji studenata, kompetencijama i profilima studenata, potencijalnom nedostatku kadra u budućnosti, saradnji donosioca odluka sa visokoškolskim ustanovama, ulozi fakulteta, te generalno o opstanku obrazovanja u društvu.

Nastavnički fakultet Univerziteta u Sarajevu se suočava sa problemom izostanka prijemnog ispita, te sama selekcija budućih studenata ne postoji, što je još dodatni problem pored same činjenice da se Univerzitet generalno suočava sa sve manjim brojem studenata.

Motivacija je jedan od ključnih faktora u studiranju, te je često krucijalna za nastavak studija. Pored ličnih motivacija sa kojima učenici upisuju određeni smjer na fakultetu, bitna je i motivacija od strane nastavnika/ca.

Pisajući i istraživajući za svoju doktorsku disertaciju, Sandra Bjelan je došla do podatka da su „studenti ne nastavničkih smjerova na Univerzitetu u Sarajevu češće doživljavali kvalitetnu, aktivnu i metodički raznoliku nastavu nego studenti na nastavničkim smjerovima“  što je bilo indikativno. Što svakako jeste alarmantno za sve nastavnike/ce koliko je stručno usavršavanje bitno na svim nivoima.

Marginalizovanim skupinama nedostaju prava i podrška, te bivaju marginalizovani i od strane sistema u mnogim slučajevima, rekla je Lejla Osmić.

Mobilni stručni timovi, poznatiji kao asistenti u nastavi su sjajna stvar i zaista su potrebni, s tim da je potrebno promjeniti trenutni model koji se koristi koji bi bio više prilagođen korisnicima.

Ured za podršku studentima (UPS) je svojevrsna služba koja nudi pomoć studentima i nastavnom osoblju u raznim segmentima. Neke od usluga koje UPS nudi su podrška pri upisu, pravna pomoć, psihološku podršku, usmjeravanje, rade istraživanja, informiraju studente i akademsko osoblje i mnoge druge usluge u svrhu osnaživanja studenata i nastavničkog osoblja.

Zainteresirani učenici mogu pronaći sve informacije o upisu Nastavničkog fakulteta na sajtu www.unsa.ba.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Ured za podršku studentima (UPS) nudi raznolike aktivnosti pored formalnog nastavnog programa"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram