• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Vedran Zubić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Osobno smatram da je budućnost obrazovanja kritičko mišljenje te primjena stečenih saznanja. Obrada nastavnih jedinki u školama trebaju poslužiti kauzalnom shvatanju, a ne trebaju biti zbir taksativno nabrojanih informacija. Gradivo treba „približiti“ djeci u domenu njihovog psihosomatskog i mentalnog razvoja. Apsolutno u tome ogromnu ulogu igra uzrast djece. Sam prenos znanja treba biti u skladu sa pedagoškom psihologijom. Najvažniji segment djelovanja profesora na nastavi je da, na način na koji on smatra svrsishodnim, predstavi nastavno gradivo te omogući njegovu bolju spoznaju.
Osim obavezne kauzalnosti mora biti i korelacije sa raznim stvarima iz života (ne mora biti druga znanost nego kultura, sport, aktualna dešavanja isl.) koji mogu imati poveznicu saa emom rada na satu. Također, a to se da zaključiti i iz ove prakse koju sprovodim, smatram da se djeci treba omogućiti permanentno učenje, a ne samo ono koje traje 45 minuta tijekom jednog školskog sata.
Svakako je osnovni moto „Obrazovaje je život, a ne dio života svakog pojedinca.“.

KRATAK OPIS PRAKSE
Nastavne jedinice, kao i sve aktualnosti koje se događaju u domenu geografije ili neke geografske discipline, skupa sa učenicima škole snimamo i postavljamo na youtube kanalu „Vedra geografija“. Osim što djelimično pratimo nastavni plan i program, na navedenom kanalu se mogu naći i epizode koje govore o trenutnim interesantnim dešavanjima. Tako su tu video-zapisi o pomračenju Mjeseca, afelu i perihelu, prvom danu ljeta, računanju datuma Uskrsa isl. Djeca pripreme tehniku, snimaju i bilježe vizualni i auditivni dio. Nakon toga se obradi sve i postavi video na navedeni youtube kanal. Trenutno je na njemu 1070 pretplatnika, 42 videa i preko 40000 pregleda. Video-zapisi traju od cca 3 do 10 minuta i predstavljaju dobru osnovu i za nastavu, ali i za izobrazbu van iste.

Priprema: „Vedra geografija“

Pogledaj praksu
6 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram