Semira Fočo

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Obrazovni proces i škola su pojmovi koji bi trebali prestati izazivati negativne osjećaje i kod učenika i roditelja. Nastavnik je osoba koja bi trebala biti najbolji prijatelj svakog učenika i njegovog roditelja. To bi se moglo postići kada bi svi sudionici koji čine obrazovni proces tretirali učenike kao individue, ne podcjenjujući njihove ličnosti procjenjujući njihove mogućnosti u pojedinim oblastima i vještinama. Škola, na svim nivoima, treba da bude mjesto gdje će se svakom djetetu ili mladoj osobi izgraditi ili unaprijediti postojeća krila, a nikako ih slomiti sa riječima, pogledima i ocjenama neuspjeha. Prosvjetni radnici moraju da budu prosvjetitelji puta u budućnost svakog učenika a nikako lovci na njihovo neznanje.

KRATAK OPIS PRAKSE
Put u budućnost - Online škola je praksa koju sam razvila i održavala tokom kompletnog „lockdown“ perioda školske 2019/2020 godine.
Nastava engleskog jezika je u 90% implementirana kroz svakodnevne video časove. U nastojanju da održim kontinuitet učenja, pokušala sam i da svoje učenike odvedem u drugu dimenziju u kojoj ne postoje ružne vijesti i strašne prognoze. Svaki čas je bio mjesto susreta sa drugovima iz razreda, učenje kroz interaktivne vježbe i međusobna takmičenja u znanju. Učenike sam prijavila i na različite platformepoput Pixton.edu i Storyjumpper. Učenici su snimali videa, pisali pisma podrške svojim drugovima. Mjesto susreta njihove kreativnosti je bio zajednički zid na Padlet aplikaciji pod nazivom „Engleski jezik – Semira Fočo“

Priprema: Put u budućnost - Online škola

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Powered by DOC.ba. Copyright © 2020 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: