• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Selma Hamzakadić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Prilagođavanje, snalaženje i inovativnost su sastavni dio života, pa samim tim i obrazovanja. Prosvjetni radnik se svakodnevno nalazi u neočekivanim i neplaniranim situacijama, te stalno treba biti spreman promijeniti putanju svog rada, ,,doskočiti „ zadatku i probati nešto novo. Vrijeme u kojem trenutno radimo je jedna vrsta testa koji najbolje pokazuje našu spremnost, spontanost, kreativnost, inovativnost i naravno spremnost da dijelimo te kvalitete sa drugima. Učenici su ti koji će pružiti ono što je u skladu sa njihovim sposobnostima, ali i onoliko koliko im mi pružimo. Svaki drugačiji vid nastave, nova metoda, nova strategija u njima budi volju i želju za radom, a na nama je da je nastavimo primjenjivati ukoliko se pokaže da je plodonosna. Udžbenik je nekada bio glavni izvor znanja. Sada je samo vodilja i smjernica za dalje i šire istraživanje i proširivanje znanja, a u tome nam pomaže sve češća primjena informatičkih znanja i kompetencija. Protekli period je bio potvrda da je istraživanje i samostalno iznalaženje informacija postalo sastavni dio obrazovnog procesa.

KRATAK OPIS PRAKSE
Učenici prave drvo na listu bloka, oblikuju od stiropora, crtaju u Paintu, Wordu. Svako drvo ima temu (npr.pravopis, gramatika, sabiranje, množenje, godišnja doba, voda, boje, muzički instrumenti...), a učenici na grane i listove drveta upisuju sve što znaju o zadanoj temi. Ukoliko radimo razredno drvo njegova krošnja je bogatija, tj. sadrži mnogo više informacija. Često na taj način ponavljamo sadržaje na kraju tematske oblasti. Urađeno postavimo u učionicu, te učenici stalno mogu prići, pročitati i podsjetiti se. Fotografije istih dijelimo na Teams-u i zajednički online izrađujemo novo.

Priprema: Drvo znanja

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram