• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

RADIJANA DUKIĆ, JELENA MILOŠEVIĆ, MARIJANA VUKOVIĆ, DRAGANA PLJEVALJČIĆ

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Svakodnevno radeći sa djecom dolazimo do zaključka koliko je neophodno da kontinuirano jačamo naše kompetencije kako bi bili spremni u svakoj situaciji reagovati za dobrobit mališana. U toku našeg rada trudimo se da djeci stvorimo podsticajno okruženje da bi njihov rast i razvoj tekao nesmetano. Veoma je bitno sa djecom ostvariti prijateljski i saradnički odnos koji se zasniva na međusobnom uvažavanju, povjerenju i brizi. U takvoj atmosferi se najbolje jačaju pozitivne osobine i oblici ponašanja kod djece, razvija samostalnost i stvara pozitivna slika o sebi. Smatramo da je veoma bitno aktivnosti u potpunosti prilagoditi uzrastu djece, a određenom dozom kreativnosti učiniti ih njima interesantnim. Samo na taj način možemo očekivati napredak kod mališana u proširivanju znanja i usvajanju vještina i navika koje su im neophodne u svakodnevnom životu.
Obzirom na činjenicu da je rani rast i razvoj najbitniji period u životu čovjeka, dužni smo da djeci pružimo najbolje što možemo, pa je prema tome naš moto u radu: „Ko hoće nađe način, a ko ne želi nađe izgovor“ što se dokazalo i u ovo doba pandemije.

KRATAK OPIS PRAKSE
Našavši se u neobičnoj situaciji, gdje se po prvi put desilo da djeca iz preventivnih razloga ne dolaze u vrtić, uzrokovano pandemijom Korona virusa COVID 19, pristupilo se izradi modela online vrtića koji bi bio dostupan mališanima. Ustanova u ovim vanrednim uslovima nije prestajala sa radom, ali je broj mališana koji su svakodnevno dolazili bio u prosjeku 10. To je bio alarm da se osmisli i organizuje „Čika Jovina šarena sedmica“. Izrađen je plan i program rada koji je podrazumijevao raspored aktivnosti po danima. Pa su tako ponedjeljkom organizovane sportske aktivnosti, utorak je bio dan za kreativnost, srijeda je bila u znaku muzike, četvrtkom je bila zastupljena likovna aktivnost dok je petak bio rezervisan za pozorišnu predstavu. Vaspitači su svakodnevno osmišljavali i snimali aktivnosti. Video materijal je kontinuirano objavljivan na facebook stranici vrtića i na taj način bio dostupan mališanima. Davali su jasna uputstva za rad, a djeca su na kraju svake aktivnosti dobijala određeni zadatak koji su vrijedno ispunjavala. „Čika Jovina šarena sedmica“ trajala je 6 sedmica i realizovano je 30 učećih aktivnosti, dok se svakodnevno u večernjem terminu prikazivao video u kom je vaspitač čitao priču za laku noć. Na ovaj način je ostvarena interakcija djece sa vaspitačima.

Priprema: ČIKA JOVINA ŠARENA SEDMICA

Pogledaj praksu
24 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram