• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Nisveta Kozlić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Kada u svojim rukama imate najveće resurse ove zemlje, djecu, onda morate znati koju zadaću imate, koju odgovornost imate u razvoju sretnog društva. Moj pedagoški rad zasniva se na uvjerenju da ako želiš kvalitetno raditi ovaj posao moraš biti jedno veliko dijete koje nikada ne prestaje da: mašta, raste, uči i razvija se. Da biste se vi razvijali morate prije svega potaknuti pravilan razvoj drugih, djece, pratiti, posmatrati kako i na koji način se razvija pojedinac i cjelokupna grupa, koje su potrebe grupe, u suprotnom niti ćete osjetiti vlastiti razvitak, niti ćete resurse koji su vam dati ugraditi u sretno i zdravo društvo. Predškolski period veoma je važan u razvoju djece i njihove ličnosti, s toga je važno adekvatno djelovati. Kreirati poticajno i sretno okruženje je ključ pravilnog razvoja. Neophodno je uložiti veliki trud ali svaki uloženi trud djeca vrate višestruko, a vi sa svakim njihovim sretnim danima porastete. Porastete onda kada savladaju prepreku, kada nauče vezati stvarnome životu porastemo, kako reče jedna odgajateljica: „Samo onda kada obujemo visoku potpeticu.“ Ta mala bića svojom iskrenošću, povedu Vas u svoj svijet i učine da postanete maštoviti, kreativni, inovativni ali opet, samo ako vi to želite.

Kratki opis prakse:

Inovativna praksa „Naša mala tvornica priča“nastao je u želji da se smanji utjecaj savremenog načina života na djecu predškolskog uzrasta, medija koji su im dostupni i koji okupiraju njihovu pažnju , da na trenutke usporimo vrijeme i pođemo na najmaštovitija mjesta, zavolimo knjige. Zavirila sam u virtuelni svijet i otkrila kojih igara se najčešće igraju. Kroz priču o Zemlji Telefoniji djecu potičem da promisle šta im se može desiti ako često koriste telefon ili tablet, ali je ista bila povod da zajedno spašavamo svijet i Neznanka zarobljenog tamo, pisajući naše priče i doživljaje. Postali smo pisci, pravili planove priče, prisjećali se zajedničkih doživljaja, manipulisali raznim didaktičkim materijalima, putovali vremeplovom i napisali naše priče i oslobodili Neznanka. Obilježili smo razne datume:Međunarodni dan maternjeg jezika, Međunarodni dan darivanja knjiga, Svjestki dan knjige, izrađivali knjige sa roditeljima, posjetili štampariju, biblioteku, postali redovni članovi biblioteke, sakupljali knjige, poklanjali knjige,učili glasove bosanskog jezika....Posebna akivnost je konkurs za roditelje koji nosi naziv: Naša priča iz vrtića. Prvo mjesto osvojila je priča „Planeta Mobiland“, koja je iskustvo roditelja i izloženosti djece savremenoj tehnologiji. Nagrada je platnena slikovnica. Čitali smo na raznim mjestima u parku, prirodi u dvorištu, kućici, pred spavanje, dolazili su očevi pa nam pokazali da i oni znaju lijepo čitati i pričati priče. Izraživali smo velike, male knjige, herbar, knjigu o našoj grupi, pisali zvučne, okrugle, trokutaste, pravougaonaste priče. Za rođendan poklanjamo knjige i da zavoljeli smo knjige i one su postale centar našeg života. Djeca su dobila slikovnice po mjeri predškolskog djeteta.

Priprema: NAŠA MALA TVORNICA PRIČA

Pogledaj praksu
8 Decembra, 2021
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram