• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Mervana Čuturić

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moja pedagoška uvjerenja proističu iz činjenice da poučavanje nije ništa drugo nego „asistiranje otkriću“. To bi značilo da je poučavanje otključavanje potencijala učenika i učitelji u svojoj praksi prilagođavaju svoje metode rada upravo tome.

S obzirom da su u velikoj mjeri učitelji i škola izgubili primat u procesu učenja, suočeni smo s novim zadaćama da bi školu učinili privlačnijom djeci. Učitelji ne bi trebali biti izvor znanja već biti pomoć učenicima u traženju i upravljanju istim. Aktivnim učenjem će se na pravi način artikulirati i zadovoljiti potrebe učenika, ali i afirmirati i profesionalno razviti kompetencije učitelja. Potrebno je, u konačnici, staviti izraziti naglasak na sudjelovanje djece u istraživačkim aktivnostima, te podsticati induktivno, istraživačko učenje uz konstrukciju vlastitog razumijevanja svijeta. Ne samo da se na taj način razvijaju istraživačke vještine, već i mnogo širi spektar vještina kao što su: vještine samoreguliranog učenja, komunikacijske vještine, vještine rada u grupi, a djelujući istovremeno na povećanje znatiželje i interesa za znanost.

KRATAK OPIS PRAKSE
Jedno od osnovnih pitanja s kojim se suočava svaki učitelj ili nastavnik jeste kako na najbolji i najefikasniji način poučiti učenike planiranom gradivu. Prošle školske godine, kao voditelj odjeljenja IV razreda, razmišljala sam na koji način aktivirati učenike na učenje sadržaja, u ovom slučaju moje okoline, a da to učenje ne bude površno, suhopadno, dosadno, te lako zaboravljivo. „Učilica“ je nastavno pomagalo koje se koristi u nastavi moje okoline u cilju sveobuhvatnijeg pristupa nastavnoj jedinici ili temi i zabavnijeg, te kvalitetnijeg učenja. Ona podrazumijeva aktivan stav pri usvajanju novih saznanja, uključivanja različitih izvora znanja i kreativnog pristupa spoznaji. U vezi s tim, podrazumijeva rad u starijim razredima. „Učilica“ sadrži sljedeće segmente:

-naziv teme ili lekcije

-ključne riječi

-sažetak

-crtež/fotografiju/mapu uma

-zanimljivosti, te

-šta umjetnost kaže o tome...

Izradom „Učilice“ ne samo da se stavlja akcenat na gradivo koje je obavezno, već se razvija zanimanje za dodatne izvore znanja, od interneta do enciklopedija, dječijih časopisa, istraživanja narodnog stvaralaštva i sl. Ona se može raditi i manuelno, a i u elektronskoj formi. Može podrazumijevati, kako individualni rad, tako i rad u paru, te grupni.

I u konačnici, „Učilica“ se prezentira u odjeljenju, analizira, diskutuje, o njoj se razmjenjuju mišljenja, što podrazumijeva konačnicu u radu i učenju.

Priprema: „Učilica“ – pomagalo u nastavi moje okoline

Pogledaj praksu
24 Jula, 2018
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram